Офіс президента та Кабмін презентували план відновлення України після війни

Українська економіка базуватиметься на принципах дерегуляції та лібералізації
Важливо
Офіс президента та Кабмін презентували план відновлення України після війни
Кабінет Міністрів України (фото: Парламент UA)
2 Травня 2022, 19:07
читать на русском

В Україні розробили план економічного відновлення країни та презентували його у Комітеті Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Як повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак, цей план розробили президентська та урядова команди.

План економічного відновлення України побудований на дев'яти ключових принципах:

  1. Повний доступ до ринків ЄС та Великої сімки. Велика Британія та країни Євросоюзу уже оголосили про скасування імпортних мит на українські товари. Очікуємо на аналогічні дії з боку урядів США, Японії, Канади.
  2. Отримання статусу кандидата, а потім повноправне членство в ЄС.
  3. Побудова економіки на принципах дерегуляції та лібералізації. По більшості ліцензій та дозволів вже схвалений декларативний принцип для бізнесу.
  4. Налагодження логістичних маршрутів в західному напрямку. Уряд працює над розширенням їх пропускної здатності. Вже є перші результати - між Україною та Польщею підписаний відповідний меморандум.
  5. Перехід від експорту сировини до перероблення в тих галузях, які дають найбільшу експортний виторг. В сільському господарстві та в металургії завдяки переробленню можна буде досягнути її значного зростання.
  6. Розвиток вітчизняного ВПК. Йдеться не лише про закупівлю зброї, але й виробництво, в тому числі шляхом трансферу військових технологій.
  7. Самодостатність в енергетиці досягатиметься збільшенням видобування власного газу та розвитком атомної енергетики. За 3-5 років цілком реально отримати енергетичну самостійність.
  8. Кліматична модернізація. Створення нових об’єктів в різних галузях промисловості повинно враховувати принципи "зеленої економіки".
  9. Локалізація не менше 60%. У відновленні України будуть задіяні українські компанії та виробники. Це дасть поштовх економіці, створить нові робочі місця, пожвавить підприємницьку активність.

Раніше, нагадаємо, Кабінет міністрів ухвалив постанову "Деякі питання регулювання діяльності у сфері комунальних послуг у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану". Так, для населення тарифи на комуналку залишатимуться на рівні 24 лютого 2022 року.

Читайте також

1