Прикордонники почали використовувати "Оберіг" для перевірки українців при виїзді за кордон

Головне
Це дозволяє викривати підроблені документи та перевірити інформацію про військовозобов’язаних
Головне
6 Березня, 07:29

Державна прикордонна служба почала використовувати Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних, призовників та резервістів "Оберіг" для протидії незаконному виїзду чоловіків за кордон, зокрема для виявлення підроблених документів.

Про це йдеться у повідомленні Держприкордонслужби.

"З середини лютого Державна прикордонна служба розпочала використовувати реєстр "Оберіг", що посилює протидію незаконному виїзду за кордон…Прикордонне відомство спільно з Міноборони напрацювали спільні кроки для впровадження інформаційного обміну між базою даних Держприкордонслужби та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Це дозволяє викривати підроблені документи та перевірити інформацію про військовозобов’язаних", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у пунктах пропуску на державному кордоні протягом останніх трьох тижнів прикордонники завадили 230 спробам незаконного перетину з використанням підроблених документів, частину підробок викрито завдяки реєстру "Оберіг".

Раніше прикордонникам, аби підтвердити дійсність військово-облікових документів, виданих ТРЦК та СП, які б давали громадянину законні підстави виїзду за кордон, доводилося контактувати безпосередньо з представниками цих підрозділів. Зараз інформацію щодо цього можна перевірити онлайн через реєстр "Оберіг" у декілька кліків.

Нагадаємо, Єдиний реєстр є електронною інформаційною системою для збирання, зберігання, обробки та використання даних, створеною для забезпечення військового обліку громадян України. Формально реєстр запустили ще у березні 2022 року, але без повної бази.

В Україні запустили електронний Реєстр військовозобов'язаних "Оберіг". Доступ до нього мають Міноборони, Генеральний штаб, територіальні центри комплектування (ТЦК), інші структури, а самі військовозобов'язані можуть лише перевірити свої дані, для чого треба звернутися до ТЦК.

Читайте також