Путін міг запобігти вбивствам під час війни в Україні - Зеленський

Президент вважає, що очільник рф також несе відповідальність за воєнні злочини своїх солдатів
11 Квітня, 18:06 1477

Президент росії владімір путін несе відповідальність за воєнні злочини в Україні так само як і російські солдати, які вбивали та гвалтували українців.

Про це заявив президент Володимир Зеленський  в інтерв'ю програмі "60 хвилин" на телеканалі CBS.

Усі, хто приймав ці рішення, давав накази, виконував... Є люди, які голосували за анексію, окупацію... Не можна сказати, що "я наказав захопити Маріуполь", а потім сказати, що "я не винен". Не можна говорити "коли захоплювали Маріуполь, відрізали кінцівки - я не винен". Ви всі пов'язані. Від твого наказу до виконання – відстань, і на цій відстані трупи, - сказав він.

Зеленський нагадав, що в росії жорстка вертикаль виконання наказів. Тому російських солдатів можна було зупинити, коли вони порушували всі закони війни:

Він (Путін. - Ред.) міг цьому запобігти. Зараз не можна заплющувати очі й говорити, що "я цього не робив". Якщо ти вважаєш, що цього не робив, то повинен сказати це у вічі світові, - додав глава держави.

Він запевнив, що знищити весь український народ неможливо і що всі пам'ятатимуть про злочини російських військових.

Нагадаємо, під час вторгнення в Україну російські солдати в окупованих ними населених пунктах вбивали мирних українців, гвалтували й дорослих, і дітей, мародерили.

Читайте також