Рада ухвалила закон про дистанційну та надомну роботу: що потрібно знати

Дистанційну роботу можна буде поєднувати з виконанням роботи у звичайному режимі
4 Лютого, 20:00

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи", яким передбачається вдосконалення правових відносин у сфері регулювання дистанційної та надомної роботи.

Про це повідомило інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Таке рішення підтримали 322 народних депутатів.

Так, законом запроваджується два самостійних види (форми) роботи - дистанційна та надомна.

Дистанційну роботу можна буде поєднувати з виконанням роботи у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях чи на території роботодавця.

Читайте також

Роботодавці матимуть право при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу отримувати відомості про місце проживання або інше місце за її вибором, де буде виконуватись трудова функція (з метою належного оформлення працівника на дистанційну роботу).

Своєю чергою, у працівників буде можливість ознайомитись з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця та повідомленнями. З такими документами працівник має ознайомитися у письмовій формі, шляхом обміну електронними документами.

Також працівник може дистанційно ознайомитися з вимогами щодо охорони праці шляхом використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема відеозв’язку.

Нагадаємо, що в Україні відновлять проведення конкурсів на зайняття посад державної служби, які зупинили у зв’язку із поширенням COVID-19.