Верховна Рада посилила відповідальність за підробку та викрадення паспортів

Зловмисника можуть позбавити волі на строк до трьох років
Верховна Рада посилила відповідальність за підробку та викрадення паспортів
Закордонний паспорт громадянина України (фото: УНІАН)
3 Грудня 2020, 14:56
читать на русском

Верховна рада України підтримала зміни до Кримінального кодексу щодо відповідальності за викрадення, привласнення, збут та підроблення паспортів.

Про це йдеться на офіційному порталі Верховної Ради.

3 грудня на засіданні Верховної Ради депутати ухвалили відповідний законопроєкт №3946. Підтримали законопроєкт 264 парламентарі.

Ініціатором законопроєкту виступив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (досьє Дениса Шмигаля).

Документ передбачає посилення відповідальності за незаконні дії щодо документів, які посвідчують спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання свідомо підроблених документів.

Читайте також

У пояснювальній записці зазначено, що мета прийняття законопроєкту - врегулювання питань, пов’язаних з виокремленням та чітким визначенням предмета кримінального правопорушення.

За викрадення, привласнення документів, що посвідчують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтво про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також умисне заволодіння ними в будь-який інший спосіб каратиметься арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

За підробку таких документів, а  також придбання та збут, передбачається арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

Відповідальність за такі дії, вчинені повторно, чи за змовою осіб, чи службовою особою з використанням службового становища, передбачає позбавленням волі на термін від трьох до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Нагадаємо, що українці можуть без візи потрапити в 70 країн світу, а ще в 41 країні можуть отримати візу після прибуття. При цьому для поїздок в 87 країн потрібно оформляти візу заздалегідь.

1