Рідкісну американську золоту монету продали за 18,9 млн доларів

Номінальна вартість монети становила 20 доларів
10 Червня, 05:06 983

На аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку продали рідкісну американську золоту монету "Подвійний орел" за рекордну суму - 18,9 млн доларів.

Як повідомляє CNN, номінальна вартість монети становила 20 доларів.

На лицьовій стороні зображена фігура Свободи, на реверсі — білоголовий орлан, який є національним символом США.

На аукціоні не повідомили, хто саме придбав цей лот. Попереднім власником монети був дизайнер взуття Стюарт Вайцман, який у 2002 році купив її на 7,6 млн доларів.

Рідкісна американська золота монета "Подвійний орел" (фото: CNN)

Монета, яку випустили у 1933 році, належить до останніх золотих грошових знаків, допущеним до обігу в США. Монети із серії цього року в обороті ніколи не були.

Згодом 32-й президент США Франклін Рузвельт ухвалив рішення відмовитися від золотого стандарту, щоб стабілізувати економіку країни після депресії. Ці монети мали б перетопити, але декілька штук все ж вціліло.

У 1944 році уряд США оголосив ці монети вкраденими, якщо вони опиняться у руках приватних колекціонерів. Монета з аукціону була єдиною, яку визнали законно придбаною приватним власником після тривалого судового процесу між колекціонером і Міністерством фінансів США.

Нагадаємо, що королівський монетний двір Великої Британії виготовив найбільшу золоту монету вагою у 10 кілограмів із зображенням Єлизавети ІІ.

Читайте також