Рідкісну американську золоту монету продали за 18,9 млн доларів

Номінальна вартість монети становила 20 доларів
Рідкісну американську золоту монету продали за 18,9 млн доларів
Рідкісна американська золота монета “Подвійний орел” (фото: CNN)
10 Червня 2021, 05:06
читать на русском

На аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку продали рідкісну американську золоту монету "Подвійний орел" за рекордну суму - 18,9 млн доларів.

Як повідомляє CNN, номінальна вартість монети становила 20 доларів.

На лицьовій стороні зображена фігура Свободи, на реверсі — білоголовий орлан, який є національним символом США.

На аукціоні не повідомили, хто саме придбав цей лот. Попереднім власником монети був дизайнер взуття Стюарт Вайцман, який у 2002 році купив її на 7,6 млн доларів.

Рідкісна американська золота монета "Подвійний орел"

Рідкісна американська золота монета "Подвійний орел" (фото: CNN)

Монета, яку випустили у 1933 році, належить до останніх золотих грошових знаків, допущеним до обігу в США. Монети із серії цього року в обороті ніколи не були.

Згодом 32-й президент США Франклін Рузвельт ухвалив рішення відмовитися від золотого стандарту, щоб стабілізувати економіку країни після депресії. Ці монети мали б перетопити, але декілька штук все ж вціліло.

У 1944 році уряд США оголосив ці монети вкраденими, якщо вони опиняться у руках приватних колекціонерів. Монета з аукціону була єдиною, яку визнали законно придбаною приватним власником після тривалого судового процесу між колекціонером і Міністерством фінансів США.

Нагадаємо, що королівський монетний двір Великої Британії виготовив найбільшу золоту монету вагою у 10 кілограмів із зображенням Єлизавети ІІ.

Читайте також

1