У Донецькій області 15 школярів підхопили небезпечну інфекцію

Дітей лікують у медзакладі
17 Грудня, 03:33 443

У Донецькій області 15 дітей потрапили до лікарні через спалах ротавірусної інфекції. Про це повідомляє пресслужба Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Як відомо, 11 грудня у школярів підвищилася температура до 38 °C, з’явилися нудота, блювота, біль у животі, червоне горло та діарея.

Фахівці лабораторного центру взяли проби води, змиви з об’єктів довкілля для лабораторних досліджень, а також розробили план локалізації і ліквідації спалаху, - йдеться у повідомленні.

Як відомо, ротавірусна інфекція (ротавірусний ентерит) - хвороба, що є найчастішою причиною тяжкої діареї, нерідко смертельної, особливо у немовлят і маленьких дітей. Майже кожна дитина у світі до 5-річного віку заражається ротавірусом принаймні один раз.

Ротавірус дуже заразний, захворіти можна після потрапляння до організму менше 100 вірусних частинок, - зазначають у ЦГЗ.

Читайте також

Джерелом ротавірусів є людина. Інфікування відбувається фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час їжі.

ВООЗ наголошує, що використання ротавірусних вакцин має бути частиною всеосяжної стратегії боротьби з діарейними захворюваннями з розширенням профілактики (сприяння ранньому і виключно грудному вигодовуванню, миття рук з милом, поліпшення водопостачання та санітарії), - додали в ЦГЗ.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що у лютому, окрім епідемії коронавірусу, в Україні очікується зростання захворюваності на сезонний грип.