У ЄС запроваджують універсальні зарядні пристрої для гаджетів

З осені 2024 року USB Type-C стане стандартним портом для зарядки малих електронних пристроїв
8 Жовтня, 11:52

Європейський парламент ухвалив нові правила, що запроваджують загальний зарядний пристрій для невеликих електронних гаджетів, таких як смартфони та планшети.

Про це повідомляє видання Politico.

Новий закон означає, що починаючи з осені 2024 року USB Type-C стане стандартним портом для зарядки смартфонів, планшетів, електронних книг, клавіатур, комп'ютерних мишей, пристроїв GPS, цифрових камер, навушників, гарнітур і навушників-вкладишів, джойстиків приставок і портативних колонок. Починаючи з 2026 року USB-C також стане нормою для зарядних пристроїв для ноутбуків.

Текст був прийнятий переважною більшістю голосів: 602 голоси "за", 13 "проти" і вісім тих, що утрималися.

"Це просте рішення заощадить тисячі тонн електронних відходів щороку, полегшить повторне використання старої електроніки, покращить зручність для споживачів, зменшить непотрібні витрати", - сказав провідний текстовий законодавець, депутат Мальти Алекс Агіус.

Після набуття директиви чинності комісія матиме два роки, щоб розробити нові правила для регулювання та стандартизації технологій зарядки. У червні три установи ЄС узгодили деталі Директиви про загальний зарядний пристрій.

За словами представника Ради, тепер очікується, що уряди ЄС дадуть своє остаточне схвалення на засіданні Ради з навколишнього середовища 24 жовтня. Після цього закон набуде чинності. У країн ЄС буде шість місяців, щоб перенести його в своє національне законодавство.

В ЄС такий крок пояснюють необхідністю скоротити кількість відходів від застарілих кабелів зарядних пристроїв, які, за оцінками, щорічно складають понад 51 тис.тонн.

Нагадаємо, ще в 2009 році на ринку було понад 30 різних стандартів зарядних пристроїв. Потім в тому ж році Apple разом з 10 іншими великими технологічними компаніями підписала меморандум про взаєморозуміння, яким зобов'язувалася перевести свої зарядні пристрої на стандарт, сумісний з micro-USB. Втім Apple скористалася можливістю обійти це зобов'язання шляхом створення адаптера.

Всі сучасні гаджети використовують один з трьох стандартів зарядного пристрою: micro-USB, USB Type-C і Lightning.

Компанія Apple активно виступала проти прийняття єдиного стандарту зарядного роз'єму. На їхню думку, запропоновані зміни перешкоджатимуть інноваціям на ринку електроніки та призведуть до надзвичайно великої кількості електронних відходів.

Читайте також