У ЄС запроваджують універсальні зарядні пристрої для гаджетів

З осені 2024 року USB Type-C стане стандартним портом для зарядки малих електронних пристроїв
У ЄС запроваджують універсальні зарядні пристрої для гаджетів
Телефон на зарядці (Фото: АЛЛО)
8 Жовтня 2022, 11:52
читать на русском

Європейський парламент ухвалив нові правила, що запроваджують загальний зарядний пристрій для невеликих електронних гаджетів, таких як смартфони та планшети.

Про це повідомляє видання Politico.

Новий закон означає, що починаючи з осені 2024 року USB Type-C стане стандартним портом для зарядки смартфонів, планшетів, електронних книг, клавіатур, комп'ютерних мишей, пристроїв GPS, цифрових камер, навушників, гарнітур і навушників-вкладишів, джойстиків приставок і портативних колонок. Починаючи з 2026 року USB-C також стане нормою для зарядних пристроїв для ноутбуків.

Текст був прийнятий переважною більшістю голосів: 602 голоси "за", 13 "проти" і вісім тих, що утрималися.

"Це просте рішення заощадить тисячі тонн електронних відходів щороку, полегшить повторне використання старої електроніки, покращить зручність для споживачів, зменшить непотрібні витрати", - сказав провідний текстовий законодавець, депутат Мальти Алекс Агіус.

Після набуття директиви чинності комісія матиме два роки, щоб розробити нові правила для регулювання та стандартизації технологій зарядки. У червні три установи ЄС узгодили деталі Директиви про загальний зарядний пристрій.

За словами представника Ради, тепер очікується, що уряди ЄС дадуть своє остаточне схвалення на засіданні Ради з навколишнього середовища 24 жовтня. Після цього закон набуде чинності. У країн ЄС буде шість місяців, щоб перенести його в своє національне законодавство.

В ЄС такий крок пояснюють необхідністю скоротити кількість відходів від застарілих кабелів зарядних пристроїв, які, за оцінками, щорічно складають понад 51 тис.тонн.

Нагадаємо, ще в 2009 році на ринку було понад 30 різних стандартів зарядних пристроїв. Потім в тому ж році Apple разом з 10 іншими великими технологічними компаніями підписала меморандум про взаєморозуміння, яким зобов'язувалася перевести свої зарядні пристрої на стандарт, сумісний з micro-USB. Втім Apple скористалася можливістю обійти це зобов'язання шляхом створення адаптера.

Всі сучасні гаджети використовують один з трьох стандартів зарядного пристрою: micro-USB, USB Type-C і Lightning.

Компанія Apple активно виступала проти прийняття єдиного стандарту зарядного роз'єму. На їхню думку, запропоновані зміни перешкоджатимуть інноваціям на ринку електроніки та призведуть до надзвичайно великої кількості електронних відходів.

Читайте також

1