У Львівській області вандали зруйнували археологічну памятку кінця XI століття

Злочинці зруйнували дерев’яні конструкції княжої доби кінця XI - початку XIII століть
22 Грудня, 23:03

У Звенигороді Львівської області невідомі пошкодили пам’ятку археології національного значення.

Про це повідомив відділ комунікації поліції Львівської області.

Зазначається, що 21 грудня близько 12.00 у Пустомитівський відділ поліції звернулася 62-річна жителька Львова, співробітниця "Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України", яка повідомила, що у селі Звенигород Пустомитівського району невідомі особи пошкодили археологічну пам’ятку національного значення.

Правоохоронці встановили, вандали зруйнували частину археологічного розкопу в урочищі "Замок" на території пам'ятки археології національного значення "Городище літописного міста Звенигород".

Читайте також

Поліціянти виявили численні руйнування у профілях на різній висоті, а також видовбані невідомими ями, які порушили цілісність культурних відкладів. Таким чином злочинці зруйнували дерев’яні конструкції княжої доби кінця XI - початку XIII століть.

Встановлено також, що невідомі проводили незаконні археологічні дослідження за допомогою металошукача, - повідомили у поліції.

Пам'ятка національного значення у Звенигороді Фото: lv.npu.gov.ua

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 298 (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання - штраф від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Правоохоронці встановлюють усі обставини події та причетних до правопорушення осіб.

Нагадаємо, що у Миколаївській області "чорні археологи" розрили унікальний скіфський курган, якому понад 2,5 тис. років. Археологи обурені, а поліція нічого не може зробити. На околиці села Скоболево (Казанківський район) працювала техніка: розривали бульдозером та екскаватором. Дозволу ні в кого на подібні роботи не було.