Вандалізм на скіфському кургані: археологи шоковані, а поліція розводить руками

Незаконні роботи розпочали ще на початку листопада
Вандалізм на скіфському кургані: археологи шоковані, а поліція розводить руками
Скіфський курган у Миколаївській області. Фото: facebook.com/illya.nikolaevskiy
12 Листопада 2020, 13:47
читать на русском

У Миколаївській області "чорні археологи" розрили унікальний скіфський курган, якому понад 2,5 тис. років. Археологи обурені, а поліція нічого не може зробити.

Про це повідомляє ТСН.

Ще 4 листопада 2020 року серед білого дня почали розграбовувати скіфське поховання. На околиці села Скоболево (Казанківський район) працювала техніка: розривали бульдозером та екскаватором.

Член громадської організації "Бузький гард" Ілля Зелінський зазначив, що курган унікальний для області, за Мозолевським вважається царським, а зараз знищений, розривався нахабно серед білого дня з польовим табором.

За його словами, дозволу на розкоп у осіб немає. Цей курган є в державному обліку і охороняється державою. На місці, окрім активістів та археологів, також була присутня охоронна археологічна служба України.

Наразі замість високого пагорба там котлован глибиною у п'ятиповерхівку.

Читайте також

Миколаївський археолог, старший викладач Миколаївського Національного університету імені Сухомлинського, керівник Березанської археологічної експедиції Олександр Смирнов зазначив, що був неприємно вражений та обурений побаченим.

11 листопада ми разом з активістами, представниками управління культури Миколаївської ОДА та колегами з Інституту археології НАН України знову побували на скіфському кургані в Казанківському районі. І черговий раз були неприємно вражені й обурені побаченим. Попри розголос, виклик поліції і таке інше, тут знову працювала важка техніка. Ми знайшли зруйноване ще одне стародавнє поховання підлітка та бронзове дзеркало, - сказав Смирнов.

Він зауважив, що на місце події вже втретє викликали поліцію, але ті лише розвели руками, заявивши, що не можуть охороняти курган цілодобово.

Також 11 листопада скіфський курган відвідала комісія з Києва на чолі з провідним скіфологом України, кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником, завідувачем відділу "Польовий комітет" Інституту археології Національної академії наук України Юрієм Болтриком.

Цей курган треба законсервувати на зиму і знайти спосіб почати його офіційно досліджувати. Чим довше ми це не робитимемо, тим більше гарантії, що не ці так інші його знищать, - зауважив Болтрик.

Наразі дослідники працюють над оформленням акту пошкодження кургану, яких завдали вандали.

Читайте також

Нагадаємо, що у травні 2020 року у Львівській області в селі Дуброва, що в Миколаївському районі, місцева громада самовільно, без жодного погодження на рівні району/області, та за свій кошт встановила капличку на території історико-культурного заповідника "Стільське городище".

Капличку встановили біля урочища Диравець, де у VII столітті було язичницьке святилище. Місцеві жителі залили фундамент та поставили на ньому скульптуру Матері Божої, а також проклали до неї сходи.

Керівництво заповідника "Стільське городище" хоче через суд демонтувати незаконну споруду.