На Житомирщині археологи знайшли городище часів Київської Русі

Знахідку назвали сенсаційною, оскільки городище добре збереглося
На Житомирщині археологи знайшли городище часів Київської Русі
Житомирське городище (Фото: Суспільне)
3 Листопада 2020, 00:00
читать на русском

Поблизу селища Городниця Житомирської області науковці натрапили на городище часів Київської Русі з валами і ровами.

Про це йдеться  в сюжеті ТСН.

Історики та археологи знаходили тут артефакти і раніше, найчастіше - монети часів князів Володимира Великого і Святополка, однак саме городище знайшли зовсім недавно. Поки що археологи провели лише попередню розвідку, однак вже зрозуміло, що знахідка має неабияке наукове і культурне значення.

 Це сенсація останнього десятиліття. На сьогодні знайти городище не так просто, а знайти отакий центр з потужною фортифікацією, - це великий успіх археологів, - заявив науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров.

На думку українських вчених, знайдене поселення було адміністративним центром зі своєю дружиною і представником князя.

Це місце мало контролювати торговельні шляхи. Тобто, тут була митниця, яка розмитнювала купців, товари, - пояснив Алфьоров і додав, що знахідки тут "просто хрумтять під ногами".

Детально вивчати городище і наносити його межі на карту вчені почнуть вже за кілька тижнів, а самі розкопки почнуться навесні.  Зволікати, кажуть археологи, не можна, бо частину давнього поселення пошкодив зсув грунту.

Читайте також

Нагадаємо, у вересні у Львівській області археологи виявили поселення, якому більш як 7 тисяч років. Стародавнє поселення знайшли при дослідженні ділянки, відведеної під будівництво дороги в обхід Трускавця.

1