Науковці довели, що собака – найдавніший друг людини

Дослідження американських зоологів свідчать, що люди приручили собак раніше за інших тварин
Науковці довели, що собака – найдавніший друг людини
Фото: Flicr
31 Жовтня 2020, 08:35
читать на русском

ДНК-аналіз решток давніх собак показав, що людина почала їх приручати 11 тисяч років тому, задовго до одомашнення інших свійських тварин.

Результати наукових досліджень опубліковані в журналі Science.

Міжнародна група дослідників проаналізувала ДНК 27 собак, які жили у давні часи і визначили, що вони потрапили до людських обійсть наприкінці останнього льодовикового періоду. Тоді ж почали формуватися перші породи собак.

Собаки  - наші найдавніші і найвідданіші чотирилапі друзі. Дослідження ДНК показало, наскільки довго триває наша спільна історія, а також коли і де вона почалася, -розповів один із співавторів дослідження, представник Оксфордського університету Грегер Ларсон

Також вчені визначили, що предки сучасних собак жили у Північній та Південній Америці, Африці, Азії та Океанії. Частки ДНК давніх собак можна знайти і у деяких сучасних порід чотирилапих, зокрема у чіхуахуа.

У Європі собаки з`явилися дещо пізніше, однак одразу почали ділитися двома за породами: одні походили від своїх близькосхідних, а другі – від сибірських родичів.

Читайте також

Зазначається також, що найперші домашні собаки виконували функції компаньйона людини, а вже потім навчилися сторожити житло і допомагати на пасовищах та полюваннях.

Нагадаємо, що сучасні службові собаки - незамінні помічники поліцейських, митників і прикордонників. Зокрема у Миколаєві служить пес, який знаходить наркотики у несподіваних місцях. Днями Тайсон (так звуть чотирилапого помічника) знайшов чергову партію контрабандних китайських наркотиків у місцевому порту.