В Одесі археологи розкопують Приморський бульвар

Учені шукають руїни Хаджибейського замку
В Одесі археологи розкопують Приморський бульвар
Археологічні розкопки в Одесі (фото: Первый городской)
27 Листопада 2020, 01:00
читать на русском

У центрі Одеси на Приморському бульварі учені проводять археологічні розкопки.

Про це повідомляє 1 городской телеканал.

Учені копають на ділянці між Воронцовським палацом і Дюком. За їхніми припущеннями саме тут мають бути руїни Хаджибейського замку, який був розташований в районі Приморського бульвару ще до заснування сучасної Одеси. Саме цей замок під час російсько-турецької війни захопив і зруйнував Йосиф Де Рибас.

Розкопки проводять фахівці інституту археології та педагогічного університету. Дозвіл на роботи в історичному центрі міста їм вдалося отримати у мерії.

Археологічні розкопки в Одесі

Археологічні розкопки в Одесі (фото: Первый городской)

На плані на території північної частини Приморського бульвару зафіксовані контури субконструкцій на глибині двох метрів. Вони за розміром і розташуванням нагадують замок Хаджибей, - пояснив доктор історичних наук Андрій Красножон.

З тротуару вже зняли плитку і нині працюють із бетонною подушкою. Після того, як її знімуть, почнуть працювати із грунтом. Археологи сподіваються, що в результаті розкопок Одеса отримає нову історичну пам`ятку і хочуть облаштувати під землею цілий музей.

Роботи планують завершити протягом двох тижнів.

Читайте також

Нагадаємо, у Запоріжжі, поблизу Хортиці, з Дніпра підняли унікальний артефакт та гідроархеологічну знахідку - дубовий лафет козацьких часів. Подібні знахідки не відомі в межах України.