У Мін'юсті розповіли про успіхи "тюремної реформи" в Україні

Ексклюзив
Умовно реформа розділена на кілька важливих напрямків
Ексклюзив
24 Листопада, 12:09 200

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька розповіла, як просувається "тюремна реформа" в Україні, яка стартувала майже два роки тому.

Про це Висоцька розповіла в інтерв'ю Парламент.UA.

За її словами, умовно реформа розділена на кілька важливих напрямків. За 2021 рік відомство розробило низку законопроєктів. Два основних наразі на розгляді у Верховній Раді України.

Це наш флагманський законопроєкт – "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності". Він направлений на те, щоб зменшити кількість ув’язнених в цілому в країні. Справа в тому, що обмеження волі як таке дуже важко ресоціалізує людину, і після відбування покарання вона не завжди спроможна жити чесним життям. Другий – "Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності". Цей законопроєкт стосується розширення альтернативних видів покарання, перегляду строку довічників і вдосконалення роботи пенітенціарної системи, - розповіла заступниця міністра.

Висоцька наголосила, що розроблений відомством пул законів безпрецедентний. Якщо вони будуть ухвалені, то Україна отримає нову систему кримінальної юстиції. Зміняться і самі види покарань, і порядок їх відбування.

Наприклад, щоб розвантажити слідчі ізолятори (СІЗО), ми відмовляємося від арешту як такого. Попереднє ув’язнення лишається, але ми вважаємо, що воно має бути більше регламентоване і дуже чітким - для того, щоб люди роками не сиділи у СІЗО в очікуванні суду. Робимо ставку на пробаційний нагляд, на ресоцілізаційні процеси у в'язниці та виводимо на перший план такий вид покарання як умовно-дострокове звільнення. Звичайно, все вищесказане мною потрібно закріпити законодавчо, щоб всі наші напрацювання не перетворилися на пілотний проєкт одного міністра і його команди. Зараз цей законодавчий напрям реформи непомітний, але з боку Мін'юст він вже повністю прописаний і готовий. Тепер справа за парламентарями, - наголосила Висоцька.

Нагадаємо, що Міністерство юстиції України спільно з Фондом держмайна виставило на продаж Ірпінський виправний центр (№132), який розташований в селищі Коцюбинське у Київській області.

Читайте також