У Польщі від 2023 року скоротять допомогу українським біженцям

З українців стягуватимуть частину оплати за проживання
10 Грудня, 16:16

Польща з 1 січня 2023 року скорочує доплату за житло для українських біженців.

Про це сказала керівниця відділу легалізації міграційної платформи Ewl Марія Кузенко в ефірі телемарафону.

З 1 січня українці, які користуватимуться прихистком до 4 місяців, будуть сплачувати понад 50% вартості колективного проживання. А що стосується понад 4 місяців, то Польща навіть прогнозує, що будуть стягуватись до 100% оплати, - сказала вона.

За її словами, українці потребують підтримки після приїзду, щоб знайти роботу, житло, садочок чи школу для дітей.

Перші чотири місяці – це оптимальний строк, після якого українці можуть самостійно себе забезпечувати. Але є винятки для громадян з інвалідністю чи матерів з дітьми. Вони зможуть користуватися допомогою довший період часу", - пояснила Кузенко.

При цьому все ще діє стандартна допомога: 300 злотих одноразової допомоги, 500 злотих на кожну дитину до 18 років щомісячно. Також 40 злотих – доплати до вартості житла на 1 особу щомісячно.

Експерт також зазначила, що у жовтні кількість мігрантів, які приїжджають до Польщі, збільшилась щоденно на 3-4 тисячі людей у порівнянні з тими, хто повертається в Україну.

Нагадаємо, на польському ринку з'явився перший безкоштовний мобільний оператор: за дзвінки всередині країни платити не потрібно, а також можна вільно користуватися SMS та безлімітним інтернетом.

Читайте також