У православних розпочався Різдвяний піст: як поводитися і що їсти

Різдвяний піст розпочинається 15 листопада
У православних розпочався Різдвяний піст: як поводитися і що їсти
Різдвяний піст (Фото: Етнохата)
15 Листопада 2023, 06:32
читать на русском

15 листопада у православних християн розпочнеться Різдвяний піст, який триватиме до 25 грудня.

Про це йдеться на сайті Української православної церкви.

Різдвяний піст в народі ще називають Пилипівкою, оскільки заговини до посту припадають на 14 листопада – день святого Пилипа. Він триватиме 40 днів – до 25 грудня, коли відзначатимуть надвечір`я Різдва Христова.

Церква зазначає, що мета будь-якого посту, зокрема й різдвяного, полягає у тому, щоби за допомогою молитви, відмови від певної їжі та гучних розваг очиститися духовно і зустріти Різдво з чистою душею.

Різдвяний піст 2023 року: календар харчування за днями

Різдвяний піст розділений на три основні етапи:

  • перший: від 15 листопада до 6 грудня;
  • другий: від 7 грудня до 18 грудня;
  • третій: від 19 грудня до 24 грудня.

Кожен з цих етапів відрізняється різними правилами щодо харчування.

Зазвичай під час першого етапу дозволено їсти рибу та пити вино вівторками, четвергами і суботами, неділями. В понеділок можна додавати гарячі страви без олії, а в середу і п'ятницю — сухоїдіння.

Під час другого етапу дозволяється їсти рослинну їжу без олії щопонеділка, вівторками і четвергами до страв можете додавати олію. В середу та п'ятницю дотримуйтесь сухоїдіння. А на вихідних можна додати до раціону рибу та олію. Дозволено на вихідні пити вино.

На третьому етапі, який вважається найсуворішим, можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер, олію до їжі дозволено додавати у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п'ятниця — сухоїдіння.

Забороненими є такі продукти: яйця, молочна продукція (сир, сметана, молоко, вершки, йогурт, вершкове масло), м'ясні бульйони, м'ясо.

Дозволяється їсти фрукти та овочі, гриби, каші, мед, горіхи, бобові.

Коли краще утриматися від посту

Якщо ви хочете дотримуватися посту, краще напередодні цього періоду проконсультуватися з лікарем, щоб не нашкодити своєму здоров'ю. Церква дозволяє пропускати піст вагітним, жінкам, які годують дітей, літнім людям, дітям до 12 років.

Також поститися не можна тим, хто хворіє на рак, діабет, туберкульоз, виразку шлунка, вірусний гепатит, гастрит з підвищеною кислотністю, анемію, нервові розлади.

Пам'ятайте, що будь-який піст — це стан душі і ваші відносини з Богом. Тому готуватися до Різдва можна щирою молитвою, добрими справами.

Під час посту заведено прощати всі образи, не думати погано про людей і наслідки подій та вчинків, віддати борги, займатися благодійністю, ходити до церкви й молитися, читати духовну літературу.

Церква забороняє під час різдвяного посту одружуватися (вінчання не проводять), лаятися, грати в азартні ігри, влаштовувати велелюдні зібрання і гулянки.

Читайте також

1