У США шістьох російських ГРУ-шників обвинувачують у кібератаках в Україні та інших країнах

Зокрема хакери ймовірно причетні до атак для дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, виборів у Франції, а також на підрив спроб притягнути Росію за використання "Новічка" на чужій території
20 Жовтня, 08:30 933

Велике журі федерального суду американського міста Пітсбург винесло обвинувальний висновок щодо шістьох російських хакерів, всі з яких були офіцерами підрозділу №74455 Головного розвідувального управління Росії та військової розвідки Генерального штабу Збройних Сил.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції США.

Шістьом російським офіцерам ГРУ висунуті звинувачення у зв'язку з розгортанням шкідливого ПЗ по всьому світу та іншими підривними діями в кіберпросторі.

Ці хакери ГРУ та їхні спільники брали участь у комп'ютерних вторгненнях і атаках, спрямованих на підтримку зусиль російського уряду з дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, виборів у Франції, а також на підрив спроб притягнути Росію до відповідальності за використання нервово-паралітичного агента "Новачок" на чужій території.

Читайте також

Також хакери здійснювали кібернапади на зимові Олімпійські ігри в Пхенчхані в 2018 році після того, як російським спортсменам заборонили брати участь під національним прапором через допінг-заходи, спонсоровані російським урядом.

У комп'ютерних атаках цих росіян використовувалися одні з найбільш руйнівних на сьогодні шкідливих програм у світі, в тому числі KillDisk і Industroyer, кожне з яких викликало відключення електроенергії в Україні; NotPetya, в результаті чого тільки трьом жертвам, зазначеним в обвинувальному висновку, завдано збитків майже в 1 мільярд доларів; і Olympic Destroyer, внаслідок дії якого були виведені з ладу тисячі комп'ютерів, використовуваних для підтримки зимових Олімпійських ігор в Пхенчхані в 2018 році.

Нагадаємо, Федеральний суд Північного округу штату Каліфорнії у Сполучених Штатах Америки засудив до 7 років і 4 місяців ув'язнення громадянина Росії Євгена Нікуліна. Його визнали винним у зломі LinkedIn, Dropbox і Formspring у 2012 році.