Україна не може виробляти вакцину від COVID-19, але може її розробити - експерт

Країна не має технічних можливостей для масового виробництва вакцини від коронавірусу
15 Жовтня, 15:46 698

Україна не має технічних можливостей для масового виробництва вакцини, але розробити її можуть.

Українські вчені можуть створити вакцину від коронавірусу, але виробляти її країна не зможе. Про це в четвер, 15 жовтня, в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив академік Національної академії наук Сергій Комісаренко.

Ми можемо створити вакцину, як, наприклад, кухар на кухні готує торт. Але потім цей торт потрібно зробити в кількості 80 млн таких же зразків при дотриманні всіх умов контролю якості. Так і вакцина. Чи готова наша фармацевтична промисловість випустити вакцину? У мене великі сумніви, - сказав він.

Академік зазначив, що в Україні немає геномного центру, немає права працювати з вірусами, немає референс-лабораторій третього рівня біобезпеки, немає біотехнологічного центру, який би займався масштабуванням виробленого в лабораторії для масового виробництва.

Ми можемо тільки створити, а не випускати, - сказав він.

Як негативний приклад Комісаренко привів розробку вітчизняних тестів.

Сумний приклад того, як в Інституті молекулярної біології НАНУ розробили тест-діагностику, який був навіть введений в дію указом президента від 13 березня. Але так нічого і не було профінансовано, в результаті цей тест так і не був впроваджений. Ми можемо створити вакцину , ми зараз над нею працюємо, але чи буде вона впроваджена - це зовсім інше питання, - сказав Комісаренко.

Читайте також

Нагадаємо, що в Офісі президента заявляють, що однією з можливостей України отримати COVID-вакцину є виробництво закордонних розробок на вітчизняних потужностях.

Взагалі в Офісі президента вважають, що Україна може отримати вакцину від COVID-19 трьома шляхами: через механізм COVAX, завдяки виробництву відповідних препаратів на своїх потужностях, якщо країни Євросоюзу передаватимуть їй свої надлишки отриманих вакцин.