Україна та Південна Корея планують знешкодити радіацію на ЧАЕС

Це взаємовигідне співробітництво, оскільки Південна Корея має технічні можливості
27 Жовтня, 19:25 1889

ЧАЕС співпрацюватиме з Корейським інститутом досліджень атомної енергії (KAERI) щодо дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів.

Про це повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження у Facebook.

Зазначається, що угоду підписали на Чорнобильській АЕС.

За словами заступник директора технічного (з поводження з радіоактивними відходами) Олександра Скомарохова, у рамках цієї угоди представники ЧАЕС за технологіями KAERI і за погодженими з KAERI процедурами виконають дезактивацію фрагментів бетону та металу, які мають радіоактивне забруднення широким спектром випромінюючих елементів.

Читайте також

В держагенстві наголосили, що це взаємовигідне співробітництво, оскільки KAERI має технічні розробки, спрямовані на дезактивацію радіоактивно забруднених поверхонь, але не може випробувати на реальних, а не штучно забруднених поверхнях.

Чорнобильська АЕС, виконуючи виведення станції з експлуатації, постійно шукає засоби і технології, які дозволять, з одного боку, якісно виконувати дезактивацію матеріалів, а з іншого – істотно зменшити кількість РАВ, що утворюються в цьому процесі, - йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що майданчик ЧАЕС є свого роду лабораторним полігоном для випробування запропонованої фахівцями KAERI технології.

Випробування триватимуть до кінця 2021 року. За цей час планують дезактивувати елементи з відомими характеристиками забруднення, зокрема бетонні фрагменти конструкцій, а також металеві пластини з нержавіючої й вуглецевої сталі, шляхом пінної дезактивації.

У разі позитивних результатів випробування Чорнобильська АЕС отримає додаткову до наявних технологію дезактивації з правом використання виключно на промисловому майданчику станції, - додали у відомстві.

Читайте також

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський провів кадрові зміни у посольствах України у Кореї, Ізраїлю та Казахстані.

Зеленський звільнив посла в Кореї Олександра Горіна указом №383/2020.