Україна запропонувала Європі свої сховища для зберігання газу - міністр

Європа реально оцінює загрози та ризики наступної зими в умовах енергетичної агресії з боку росії
28 Червня, 10:04

Україна пропонує Європі свої сховища для зберігання газу. Українські ПСГ - найбільші в Європі.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко у Facebook.

Він нагадав, що газові сховища Європи мають бути заповнені на 80% до 1 листопада 2022 року. Такі правила затвердив раніше Європейський Парламент, а тепер - і Європейська рада.

На думку Галущенка, це рішення демонструє, що Європа реально оцінює загрози та ризики наступної зими в умовах енергетичної агресії з боку росії, спрямованої не лише проти України, а й проти всього європейського континенту. Водночас далеко не всі європейські країни мають власні ПСГ, щоб надійно забезпечити населення та промисловість енергоресурсом.

Тому рішення передбачає, що країни-члени Європейської ради можуть укладати контракти на зберігання газу з договірними сторонами Енергетичного співтовариства.

Україна, як головуючий в 2022 році учасник Energy Community, готова підставити своє плече та стати надійним партнером Європи у забезпеченні сталого газопостачання цього опалювального сезону. Наші ПСГ – найбільші в Європі і ми пропонуємо їх для зберігання запасів газу європейських країн. Тим паче, що умови зберігання в Україні – чи не найоптимальніші в Європі, - заявив Галущенко.

Міністр наголосив, що неодноразово казав, що Україна може зробити (і зробить) потужний внесок у забезпечення енергетичної безпеки і незалежності Європи.

Нагадаємо, що Україна має джерела наповнення підземних газосховищ для проходження опалювального сезону та варіанти фінансування його закупки.