Опалювальний сезон прогнозується складним - Герус

Українці будуть з теплом і світлом
Опалювальний сезон прогнозується складним - Герус
Опалення (фото: УНІАН)
27 Червня 2022, 14:01
читать на русском

Україна має джерела наповнення підземних газосховищ для проходження опалювального сезону та варіанти фінансування його закупки.

Про це заявив голова комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в етері телемарафону єдиних новин.

У нас є два джерела отримання газу. Перший – це власний видобуток. Оскільки споживання газу в країні впало на 40-50%, то видобуток є більшим, ніж споживання. Тож український газ закачують у підземні сховища і використають взимку, – сказав він.

Другим джерелом, за його словами, є імпорт газу. Це європейський газ або скраплений газ з США та Азії, який приходить на європейські LNG-термінали й далі постачається в Україну.

Герус каже, що кошти на закупівлю надходитимуть з кількох джерел: це і тарифи на споживання газу, частина з яких йде на придбання блакитного палива. Також у парламенті є законопроєкти, які передбачають формування фінансового ресурсу з держбюджету для закупівлі газу. Крім того, Україна розраховує на підтримку міжнародних партнерів.

Це може бути міжнародна донорська програма та запозичення. Зараз "Нафтогаз" веде перемовини з американськими компаніями і європейськими інституціями про надання фінансування. По всіх напрямках триває робота. Хоча опалювальний сезон прогнозується складним, але ми робимо все, щоб у кожного українця було світло та тепло, – запевнив депутат (досьє Геруса).

Нагадаємо, народні депутати у Верховній Раді мають принципову позицію щодо недопущення зростання комунальних тарифів.

1