Вчені дослідили, як вплинула радіація на дітей чорнобильців

Для дослідження відбирали цілі родини, щоб порівняння ДНК матері, батька та дитини
23 Квітня, 13:53 326

Вчені з'ясували, що радіація, отримана ліквідаторами аварії на Чорнобильській атомній електростанції, не вплинула на ДНК їхніх дітей.

Про це свідчать результати дослідження, яке оприлюднили в журналі Science.

Зазначається, що вчені дослідили геноми дітей, зачатих з 1987 по 2002 роки, а також геноми їхніх батьків. Зокрема, це ліквідатори аварії на атомній електростанції та ті, хто мешкав у 70-кілометровій зоні навколо ЧАЕС. Мутацій, які могли б бути наслідками радіаційного опромінення, у дітей не виявили.

За словами професора Джеррі Томаса з Імперського коледжу Лондона, який вивчає рак та пухлини, пов'язані з радіацією, нові дані свідчать, що "навіть, коли люди отримували відносно високі дози радіації, це ніяк не впливало на майбутнє їхніх дітей".

Як повідомив один з авторів дослідження Стівен Ченок із Національного інституту раку США, для порівняння ДНК матері, батька та дитини, вчені відбирали цілі родини. Науковці дивилися не на те, що сталося з дітьми, які під час аварії на ЧАЕС були в утробі матері, а на те, називається мутаціями "de novo".

Так, нові мутації в ДНК можуть не мати жодного впливу, чи бути причиною генетичного захворювання. Мутації виникають в яйцеклітині чи сперматозоїді та означають генетичну трансформацію, що відбулася в межах однієї родини.

Ми подивилися на геноми матері і батька, а потім на геном дитини. Витратили 9 місяців на пошук будь-яких сигналів про те, що серед цих мутацій є ті, що пов'язані радіаційним впливом на батьків. І так і не змогли нічого знайти, - сказав Ченок.

Тобто це означає, що радіаційне опромінення, яке отримали батьки, не впливає на дітей, яких вони зачали в майбутньому.

Нагадаємо, що вчені знайшли радіацію у зернових культурах, що ростуть за 30 км від Чорнобиля.

Читайте також