Вчені знайшли радіацію у зернових культурах, вирощених біля Чорнобиля

Радіоактивний ізотоп може викликати рак
Вчені знайшли радіацію у зернових культурах, вирощених біля Чорнобиля
Пшениця (фото: Pexels)
23 Грудня 2020, 21:15
читать на русском

Культури, що ростуть за 30 км від Чорнобиля, все ще забруднені радіацією внаслідок ядерної катастрофи 1986 року.

Такого висновку дійшли українські та британці науковці, передає Daily Mail. Результати дослідження були опубліковані в журналі Environment International.

Вчені провели дослідження з пшеницею, ячменем, вівсом та іншими зерновими культурами, які виростили в Іванківському районі. Дослідники виявили, що рівень вмісту стронцію-90 та цезію-137 майже половини зразків значно перевищує рекомендовані норми.

Стронцій-90 у небезпечних дозах також виявили у дровах та попелі, який використовують як добрива.

Читайте також

Представниця наукового центру Greenpeace на базі Університету Ексетера Ірина Лабунська розповіла, що вчені зосередилися на стронції-90, оскільки відомо, що він наразі присутній у ґрунті переважно в біодоступній формі, тобто його можуть вбирати рослини.

У 2013 році в Україні перестали перевіряти продукти на вміст стронцію-90, який може викликати рак при накопиченні на зубах та кістках.

Науковці стверджують, що підвищені рівні його вмісту спостерігатимуться ще принаймні десять років.

Дослідження проводилось спільно з Українським науково-дослідним інститутом сільськогосподарської радіології.

Нагадаємо, що Чорнобильська АЕС перейшла на якісно новий рівень поводження з відпрацьованим ядерним паливом. У новому сховищі (СВЯП-2) розміщено на столітнє зберігання перший двостінний екранований пенал, завантажений 93 збірками відпрацьованого палива.