На ЧАЕС відправили на сторічне зберігання першу партію відпрацьованого палива

Нова технологія відповідає вимогам МАГАТЕ
На ЧАЕС відправили на сторічне зберігання першу партію відпрацьованого палива
Відправка ядерного палива на сторічне зберігання (Фото: Євген Солонина Twitter)
19 Листопада 2020, 21:32
читать на русском

Чорнобильська АЕС перейшла на якісно новий рівень поводження з відпрацьованим ядерним паливом.

Про це йдеться на сайті Чорнобильської АЕС.

У новому сховищі (СВЯП-2) розміщено на столітнє зберігання перший двостінний екранований пенал, завантажений 93 збірками відпрацьованого палива.

Роботи виконано персоналом ЧАЕС за спостереження фахівців МАГАТЕ.

Заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук подякував міжнародним партнерам, які є донорами Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, за фінансову підтримку України під час зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Також він побажав Чорнобильській станції успішного та безпечного завершення "гарячих" випробувань і подальшої експлуатації СВЯП-2

Виконувач обов'язків генерального директора ДСП ЧАЕС Володимир Пєсков підкреслив, що попри складну епідемічну ситуацію у світі й в Україні, 10 вересня 2020 року ДСП ЧАЕС розпочало «гарячі випробування» СВЯП-2 з відпрацьованими тепловидільними збірками. Усі вони були успішно розділені на паливні пучки, які встановили в паливні патрони й розмістили в ДСЕП.

Після цього, відповідно до технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом на СВЯП-2, в першій половині листопада персоналом ЧАЕС було виконано герметизацію пеналів: заварювання внутрішньої кришки, газову і вакуумну сушку, заповнення пеналу гелієм, герметизацію внутрішньої кришки, заварювання зовнішньої кришки, заповнення простору між оболонками ДСЕП гелієм та герметизація зовнішньої кришки пеналу.

Читайте також

Нагадаємо, ЧАЕС співпрацюватиме з Корейським інститутом досліджень атомної енергії щодо дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів.

1