У Мінкульті хочуть внести Чорнобильську зону до переліку спадщини ЮНЕСКО

Такий крок має на меті підвищення туристичної привабливості Чорнобильської зони
У Мінкульті хочуть внести Чорнобильську зону до переліку спадщини ЮНЕСКО
Чорнобильська зона (Фото: Facebook-сторінка Олександра Ткаченка)
9 Листопада 2020, 16:37
читать на русском

Міністерство культури України разом з Державним агентством з розвитку туризму хочуть внести деякі об’єкти Чорнобильської зони до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомив міністр культури України Олександр Ткаченко.

Минуло вже майже 35 років… Зараз зона відчуження – туристичний магніт. У 2019 її відвідало понад 120 тисяч туристів, а початок цього року був найуспішнішим за весь час з точки зору кількості відвідувачів. Але прийшов карантин… І час, який він нам дає, мусимо використати правильно, – розповів Ткаченко.

За словами міністра щоб розвивати зону відчуження як туристичну локацію важливо внести окремі її об’єкти до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Для цього потрібно здійснити ряд важливих кроків:

  • Впорядкувати процедуру відвідування;
  • Запросити мистецьких кураторів та розробити тематичні туристичні маршрути;
  • Навчити гідів, які б якісно доносили відвідувачам зміст екскурсій;
  • Залучити спеціалістів з реставрації, щоб отримати професійний експертний висновок, що з пам’яток потребує консервації, а що можна частково реставрувати;
  • Забезпечити якісну базову інфраструктуру: покращити сервіси на КПП, електронізувати пропускну систему, розмістити вказівники;
  • Переглянути питання безпеки не тільки з точки зору контролю радіації, а й відвідування території;
  • Розробити самостійний туристичний бренд Чорнобильської зони відчуження.

Читайте також

Тому будемо розвивати. Бо, це не тільки туристична атракція, але й місце пам’яті, куди варто приїхати, щоб усвідомити правду про катастрофу та її "кінцевий ефект", – резюмував Ткаченко (досьє Олександра Ткаченка).

Нагадаємо, ЧАЕС співпрацюватиме з Корейським інститутом досліджень атомної енергії щодо дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів.

1