Чи позбавлятимуть українських чоловіків у Європі статусу біженця: що кажуть в урядах

Відповідні заяви вже зробили у Польщі, Литві та Німеччині
Головне
Чи позбавлятимуть українських чоловіків у Європі статусу біженця: що кажуть в урядах
25 Квітня 2024, 20:50
читать на русском

Днями Центр обслуговування громадян "Паспортний сервіс" повідомив, що закордонні підрозділи державного підприємства "Документ" перестали видавати готові документи українцям.

Пізніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував інформацію про те, що військовозобов'язаним чоловікам закордоном можуть призупинити надання консульських послуг.

"Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов'язків перед Батьківщиною. Я доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна", — написав голова МЗС.

Учора ввечері Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою отримання паспорта громадянина України чи паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюватиметься у територіальному підрозділі ДМС.

Поляки відреагували першими

Влада Польщі готова за необхідності допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, щоб вони допомогли своїй країні у війні проти Росії.

Про це заявив міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, повідомляє Polsat News.

Він нагадав, що Польща і раніше пропонувала допомогти Україні, щоб військовозобов'язані повернулися на батьківщину.

"Я думаю, що багато поляків обурюються, коли бачать молодих українських чоловіків у готелях і кафе, і чують, скільки зусиль ми повинні докласти, щоб допомогти Україні", - сказав він.

Водночас Косіняк-Камиш не розкрив деталей того, як саме Польща буде допомагати.

"Будь-яка підтримка можлива", - заявив він, коментуючи те, як би Польща відреагувала на запит Києва про допомогу у поверненні додому українців, які можуть втратити право на перебування в Польщі після закінчення терміну дії їхніх паспортів.

Пізніше з`ясувалося. що військовозобов'язаним чоловікам з України не продовжать право на перебування в Польщі без паспорту, пише Financial Times з посиланням на міністра оборони Польщі.

За словами Косіняк-Камиша, їх можуть депортувати. Станом на початок року, в Польщі перебували до 200 тисяч українських чоловіків.

Литва орієнтуватиметься на Польщу

Литва може допомогти Україні в поверненні чоловіків призовного віку. Однак спершу дочекається, як цю процедуру проводитимуть у Польщі.

Про це заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас, повідомляє  Delfi.

Він визнав, що Вільнюсу необхідно подумати, як допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, які виїхали з країни. Водночас міністр додав, що Литва поки що не розглядає конкретних заходів і стежить за тим, які рішення з цього питання ухвалить Польща.

"Напрямок правильний. У які заходи це перетвориться, напевно, поки що важко сказати. Мабуть, про це потрібно буде говорити конкретно", - заявив Кащюнас.

Він наголосив, що ніхто не буде збирати українських чоловіків і відвозити в Україну.

"Але (можна обмежити цих осіб) у соціальних виплатах, дозволах на роботу, документах - це варіанти, як я чую і від польської сторони. Тож почекаймо і подивимося, який варіант вони запропонують, можливо, він підійде і для Литви", - заявив міністр.

Німеччина не позбавлятиме українців статусу біженців

Німеччина не планує позбавляти чоловіків з України статусу біженців, попри рішення Києва призупинити для них консульські послуги.

Про це в коментарі DW заявив представник міністерства внутрішніх справ Німеччини Максиміліан Калль.

"Я впевнений у тому, що це (призупинення консульських послуг - ред.) не вплине на статус біженців з України, які потребують захисту, незалежно від того, чи йдеться про жінок, яких серед таких біженців переважна більшість, чи чоловіків", - заявив Калль.

При цьому в Німеччині відмовляються коментувати рішення України призупинити консульські послуги для чоловіків призовного віку.

"Це суверенне рішення України, яке я не можу коментувати від імені МЗС ФРН", - заявив спікер міністерства закордонних справ Німеччини Крістіан Вагнер.

Щобільше, українці можуть залишатися у Німеччині і з недійсним паспортом. Для поїздок за кордон земельне управління видасть проїзний документ, який замінить паспорт.

Нагадаємо, станом на січень 2024 року в країнах Європейського Союзу проживає близько 4,3 млн українців. З них близько 860 000 - це дорослі чоловіки.