Заволодіння землею та інші афери міністра Сольського: що відомо про темні справи головного аграрія країни

Сольського називають багаторічним партнером найбільшого агроолігарха України Андрія Веревського, що додає нових барв цій кримінальній справі
Головне
Заволодіння землею та інші афери міністра Сольського: що відомо про темні справи головного аграрія країни
Микола Сольський
25 Квітня 2024, 16:46
читать на русском

Національне антикорупційне бюро України оголосило про підозру чинному міністру аграрної політики Миколі Сольському. Його підозрюють у заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі захоплення ще 3282 гектарів. Особливість цієї ситуації навіть не в тому, що в корупції підозрюють члена уряду. Підозра може стати формальною причиною, чому його попросять "на вихід".

Про це пише видання Антикор.

За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, у 2017 році Микола Сольський, який тоді був власником низки сільськогосподарських компаній, у змові з головою Держгеокадастру та кураторами регіональних округів, вирішив заволодіти землею, яка перебувала у користуванні двох держпідприємств на Сумщині.

Група цих осіб нібито знищила документи, на підставі яких підприємства мали право користуватися землею. Після цього Держгеокадастр визначив, що держкомпанії самовільно займають землю, і вилучив її для проведення аукціону. Проте земля перейшла у власність приватних осіб, які за попередньою згодою погодилися передати її агрохолдингу, до керівництва якого входив Микола Сольський або близькі до нього особи.

"Реалізація цієї схеми у 2017-2021 роках призвела до заволодіння 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн.  Окрім того, особи здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, проте завдяки вчасним діям САП та НАБУ на землі було накладено арешт", - зауважують у САП.

Сам Микола Сольський заявляє, що справа стосується періоду, коли він працював юристом і не мав відношення до державної влади. "Обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону. Спори вирішуються судами, в тому числі Верховним судом, і як мені відомо, на сьогодні низка рішень констатують відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, має на увазі НАБУ", - зауважує Сольський.

От тільки він трошки лукавить, адже з квітня 2017 року Сольський є засновником ТОВ "Український аграрний холдинг". Його партнером по бізнесу до 2018 року був колишній голова Адміністрації Президента Андрій Богдан. Зараз же бенефіціарним власником є Олександр Радавський, а засновниками разом із Сольським є партнер адвокатської фірми "Пукшин і партнери" Ігор Пукшин та син колишнього голови Конституційного суду Олександр Баулін.

Якщо слідство говорить про те, що махінації із землею проводилися протягом 2017-2021 років, то в цей період Сольський точно вже мав відношення до аграрної справи, хоча паралельно і міг займатися юриспруденцією, як він сам заявляє.

Цікавою персоною у справі також є голова Держгеокадастру, який нібито допомагав Миколі Сольському провернути схеми із державною землею. У 2017 році цю структуру очолював Олег Цвях, якого звільнили з великим скандалом.

Тодішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання Ради розвитку регіонів у жовтні 2017 року обіцяв звернутися до Генеральної прокуратури та Національного антикорупційного бюро, аби проти Цвяха та районних керівників Держгеокадастру було відкрито кримінальну справу.

"Наглядачі залишилися в 2014-му, далекому 2013 році, і я наголошую, що від того, що ви робите сьогодні, якщо це правда, ви паразитуєте на тілі нашої держави, і вам прощення немає. Винні - будете сидіти. Крапка", - говорив тоді Гройсман.

Зараз Олег Цвях є доцентом кафедри Національного університету біоресурсів та природокористування. Якщо у справі проти Сольського фігурує саме він, то, ймовірно, йому згадається експресивний спіч тодішнього прем’єра, який погрожував йому в’язницею.

Але не тільки розкраданням землі на Сумщині відомий Микола Сольський. Журналісти змогли знайти ще принаймні дві справи, в яких була використана схожа схема заволодіння земельними ділянками.

Перша з них згадувалась доволі недавно. В жовтні 2023 року НАБУ оголосило про підозру народному депутату з групи "Довіра" Роберту Горвату. Його підозрюють у заволодінні земельними ділянками площею понад 320 га на суму 123 млн гривень. Йдеться про землі виноробного підприємства "Леанка" на Закарпатті. Спочатку ділянки вивели з державної власності, а потім переписали на 600 осіб, які своєю чергою відмовилися від них на користь трьох підприємств. ТОВ "Континент", до якого має відношення Роберт Горват, отримало найбільше землі, де тепер вирощує горіхи.

Інші дві компанії - "Закарпаття-Агро" та "Агро-Лучки". Останнє є частиною "Українського аграрного холдингу", засновником якого є нині підозрюваний у розкраданні держвласності міністр аграрної політики Микола Сольський.

Родзинки додає й той факт, що події на Закарпатті так само відбувалися у 2017 році, коли, за даними слідства, Сольський із товаришами якраз дерибанили землі на Сумщині.

Ще одна справа, в якій фігурує міністр АПК та яка стосується незаконного захоплення землі, відбулася в Київській області у 2019 році. Йдеться про рейдерське захоплення агропідприємства "СВК Новоселицький". У квітні 2019 року на підприємстві з’явилася нова керівниця і за допомогою "чорних реєстраторів" у реєстрах з’явився запис про таку заміну. Нова керівниця швидко отримала доступ до землі, техніки, складів і, що найголовніше, – до рахунків, на яких на той момент було 11 млн гривень. Щонайменше половина з них була виведена і, ймовірно, могла перекочувати в партійну касу "Слуги народу".

Журналісти "Бігус. інфо" з’ясували, що незадовго до захоплення "СВК Новоселицький" було створено фірму-клон, яку очолив юрист юридичної компанії "Сольський, Процик та партнери" Олексій Оленченко.

Він же, згідно з реєстрами, має відношення до ТОВ "Украгрохолд", яке формально не входить в групу "Український аграрний холдинг", але в певний період часу вони були зареєстровані на однією адресою. Колишній засновник першого – Ігор Галка – у 2008 році керував холдингом Сольського, Пукшина та компанії.

Згаданий Олексій Оленченко у 2019 році профінансував партію "Слуга народу" на 1,6 млн гривень, які, цілком можливо, були взяті з каси захопленого "СВК Новоселицький".

Історії земельних махінацій, в яких засвітився міністр аграрної політики Микола Сольський, згадані для того, аби проілюструвати масштаб дерибану. Причому схема в усіх описаних справах фактично одна і, як видно, вона непогано працює. Чи доведе слідство хоч одну з них до логічного результату, залежить, скоріше, від того, наскільки Микола Сольський наскучив представникам влади. Якщо він дійсно той, кого хочуть звільнити з Уряду, то фінт із підозрою цілком може стати причиною для цього.

У контексті фігури Сольського є ще один важливий нюанс. Джерела у владі стверджують, що він є креатурою аграрного олігарха Андрія Веревського. Того самого, який в довоєнні часи отримував чи не найбільші суми повернення ПДВ від держави. І того самого, чиїм бізнес-партнером є колишній регіонал, фігурант "батальйону Монако" Віталій Хомутинник.

Водночас згаданий депутат Роберт Горват, якому НАБУ вручило підозру у жовтні 2023 року, входить у депутатську групу "Довіра", яку також пов’язують із Веревським.

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну група "Довіра" була одним із головних помічників "Слуги народу" під час голосувань. За даними ЗМІ, Андрій Веревський особисто знайомий з Володимиром Зеленським. Щобільше, зараз компанія "Кернел" є однією з тих, яка найбільше допомагає Збройним силам України. Тому те, що людей Веревського почали активно "зливати", викликає щонайменше подив. І якщо міністра аграрної політики Миколу Сольського таки звільнять, то українському олігарху, який постійно проживає у Швейцарії, доведеться сильно понервувати.

Нагадаємо, вчора Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу міністру аграрної політики та продовольства України Миколі Сольському, якого підозрюють у заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

До складу злочинної групи на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Читайте також

1