Заступник глави Мінагрополітики Сольського Маркіян Дмитрасевич, який проходить разом з ним у справі про заволодіння землею, втік за кордон - прокурор

Дмитрасевича разом з міністром Миколою Сольським підозрюють у заволодінні державною землею на 291 млн грн і спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн
Головне
Заступник глави Мінагрополітики Сольського Маркіян Дмитрасевич, який проходить разом з ним у справі про заволодіння землею, втік за кордон - прокурор
Маркіян Дмитрасевич
25 Квітня 2024, 07:37
читать на русском

Заступник міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського Маркіян Дмитрасевич виїхав за межі України і досі не повернувся. Дмитрасевич 13 квітня поточного року залишив територію України.

Про це заявила прокурор під час засідання ВАКС.

Дмитрасевича разом з міністром Миколою Сольським підозрюють у заволодінні державною землею на 291 млн грн і спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

"Дмитрасевич 13 квітня поточного року залишив територію України і не цей час перебуває за її межами. Про це нам стало відомо вчора, коли ми прибули до нього для вручення підозри. Також в ході досудового розслідування було встановлено, що Дмитрасевич є особою, яка досить тривалий час працює з Сольським, виконує постійно його вказівки і фактично він є пособником по даному кримінальному провадженні", – сказала прокурор.

Тим часом у Мінагрополітики заперечують, що Дмитрасевич втік за кордон. За версією відомства Дмитрасевич перебуває у відрядженні в Брюсселі з 21 до 28 квітня.

"Маркіян Дмитрасевич бере участь у роз’яснювальних зустрічах Європейської Комісії та України для здійснення офіційного скринінгу українського законодавства в рамках переговорного процесу “Сільське господарство та розвиток сільських територій”. Фактично з цих зустрічей  розпочинаються переговори про вступ України до ЄС.

З 12 до 21 квітня Маркіян Дмитрасевич, у складі делегації Мінагрополітики та Верховної Ради України, перебував із закордонним візитом у місті Скоп’є, Республіці Північна Македонія.

Наголошуємо, що заступник Міністра Маркіян Дмитрасевич інформував прокурора САП про мету і дату відрядження. Після закінчення переговорів заступник Міністра повернеться в Україну", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, вчора Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу міністру аграрної політики та продовольства України Миколи Сольському, якого підозрюють у заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

До складу злочинної групи на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів, так звані куратори.

Учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Торік підозру за махінації з харчами отримав і перший заступник Сольського Тарас Висоцький. 24 серпня НАБУ і САП викрили зловживання на суму 62,5 млн грн при закупівлі АТ “Укрзалізниця” харчових продуктів для забезпечення потреб держави у період воєнного стану.

Про підозру наразі повідомили двом особам, а саме:

  • першому заступнику міністра аграрної політики та продовольства – ч. 2 ст. 364 КК України;
  • ексзаступнику міністра економіки ч. 5 ст.27, ч. 2 ст. 364 КК України.

У Міністерстві аграрної політики відкинули звинувачення, висунуті Висоцькому. Там заявили, що слідство не враховує, що Держстат за березень-травень 2022 року надає ціни по макаронах з твердих сортів пшениці за 500 грамів, а здійснювалась закупівля 1 кг, тому ціна становила понад 72 грн за кг, що виключає збитки.

У Мінагрополітики заявили, що ця “важлива арифметична помилка” має бути слідством врахована та виправлена.

31 серпня ВАКС обрав Висоцькому запобіжний захід у вигляді застави розміром 805 тисяч гривень.

1