Перший заступник глави МінАПК Висоцький та ексзаступник міністра економіки Грибан отримали підозри за махінації з гуманітаркою

САП і НАБУ оголосили підозри високопосадовцям за зловживання на понад 62 мільйони під час закупівель продуктів в якості гуманітарної допомоги
Головне
Перший заступник глави МінАПК Висоцький та ексзаступник міністра економіки Грибан отримали підозри за махінації з гуманітаркою
Тарас Висоцький
24 Серпня 2023, 20:49

24 серпня 2023 року НАБУ і САП викрили зловживання на суму 62,5 млн грн при закупівлі продуктів для забезпечення потреб держави у період воєнного стану. Вказані продукти призначалися як гуманітарна допомога для населення Донецької, Херсонської, Сумської, Запорізької, Київської, Хмельницької, Дніпропетровської та Полтавської областей і міста Києва. До реалізації оборудки причетні колишні і чинні топпосадовці.

Про це повідомляють пресслужби САП та НБУ.

Як встановлено в ході досудового розслідування, у березні 2022 року першим заступником Міністра аграрної політики та продовольства реалізовано схему, яка передбачала закупівлю для потреб обласних військових адміністрацій коштом АТ "Укрзалізниця" продукції у підконтрольної компанії за цінами, у 2-3 рази вищими за ринкові. Завищення ціни відбулося за рахунок закупівлі продукції іноземного виробника (Польща) через контрольовану фірму-посередницю.

Внаслідок реалізації вказаної схеми з березня по серпень 2022 року АТ "Укрзалізниця" заподіяно збитки в сумі 28,8 млн грн (з ПДВ).

Крім того, у цей же період за участю згаданого топпосадовця за завищеними цінами закуплено продукти для потреб держави у іншої підконтрольної компанії, яка через підконтрольну фірму-посередницю також купляла продукцію у іноземного виробника (Туреччина) за ринковими цінами. Як і у першому епізоді, підвищення ціни відбувалось саме на етапі продажу продукції однією підконтрольною компанією іншій. Для забезпечення закупівлі продукції до схеми також залучили чинного на той момент заступника Міністра економіки. Він, зокрема, приховував дані про наявність більш вигідних пропозицій від інших учасників ринку, включно з українськими виробниками, а також схиляв посадовців ОВА до протиправного погодження заявок та рахунків на закупівлю продуктів у підконтрольної компанії.

Через дію схеми з березня по серпень 2022 року АТ «Укрзалізниця» заподіяно збитки в сумі 33,7 млн грн. Після отримання оплати гроші виводились на закордонну компанію з ознаками фіктивності для подальшої легалізації.

Наразі про підозру повідомлено 2 особам:

  • першому заступнику Міністра аграрної політики та продовольства (цю посаду обіймає Тарас Висоцький);
  •  ексзаступнику Міністра економіки (йдеться про Олександра Грибана, саме у нього проводилися обшуки у цій справі у жовтні 2022 року)

Дії осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 КК України.

Вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів. Досудове розслідування триває, встановлюються інші можливі учасники злочину.

Нагадаємо, торік у жовтні Національне антикорупційне бюро України провело обшуки стосовно махінацій з гуманітарною допомогою у заступників міністрів агрополітики й економіки, а також радниці заступника голови ОП.

1