Київський суд три місяці не може ухвалити рішення у справі проти в.о. голови КСУ Головатого

Головатий оскаржує рішення суду нижчої інстанції про вчинення ним корупційного адмінпорушення
Київський суд три місяці не може ухвалити рішення у справі проти в.о. голови КСУ Головатого
Сергій Головатий
25 Квітня 2024, 17:47
читать на русском

Київський апеляційний суд вже три місяці не може розглянути корупційну справу щодо виконувача обовʼязків голови Конституційного суду Сергія Головатого.

Про це свідчить інформація на сайті суду.

В січня Голосіївський районний суд міста Києва визнав винним в.о. голови Конституційного суду (КСУ) Сергія Головатого у вчиненні адміністративного правопорушення та зобов’язав його сплатити штраф у розмірі 1700 грн.

На початку лютого Головатий подав апеляційну скаргу на це рішення.

За цей час, суд призначив три засідання, але рішення по апеляції ще не ухвалював.

Раніше суд встановив, що в.о. голови КСУ не виконав законних вимог Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), а саме не усунув порушення вимог ст. 12 ч. 8 Закону України "Про запобігання корупції" та не надав інформації, а також копії документів, що вимагались у запиті НАЗК від 14.09.2023 року.

Цим він порушив вимоги п. 1-1 ч. 1, абз. 2 ч. 6, ч. 8 ст. 12 Закону України "Про запобігання корупції".

Нагадаємо, на виконувача обов'язків голови Конституційного суду України Сергія Головатого склали протокол про адміністративне правопорушення. Тепер він може втратити посаду.

Зазначається, що в.о. голови Конституційного суду України Сергій Головатий ухвалив рішення в умовах реального конфлікту інтересів, про який не повідомив у встановленому порядку.

Так, на розгляд до КСУ надійшла скарга, в якій заявник зазначав, що Сергій Головатий вніс завідомо недостовірні відомості до ухвали суду та наполягав на його звільненні.

НАЗК пише, що не бажаючи виносити вказане звернення на розгляд спеціального пленарного засідання КСУ, звідки воно могло потрапити до комісії з питань регламенту та етики КСУ (на підставі висновку якої Головатого могло бути звільнено), воно запропонувало вказане звернення до розгляду в порядку денному звичайного засідання.

Дії Головатого кваліфікували за фактом порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. НАЗК склало протокол і відправило його в.о. голови Конституційного суду на ознайомлення.

Дії судді можуть бути розцінені як вчинення ним істотного дисциплінарного проступку, у зв'язку з чим суддю може бути звільнено з посади.

Що відомо про Сергія Головатого

Сергій Головатий народився в Одесі у 1954 році. Закінчив Київський державний університет (зараз – КНУ ім. Т. Шевченка), де вивчився на юриста-міжнародника. Захистив кандидатську дисертацію. Після цього там викладав у 1981-1987 роках. У 1980-1986 та 1988-1990 роках працював в Інституті соціальних та економічних проблем зарубіжних країн УРСР. У 2009 році захистив докторську дисертацію. У 2011-2013 році знову викладав у своєму університеті як професор кафедри теорії права.

Був народним депутатом України (1990-1996, 1998-2012 з перервами) від НРУ, Блоку Юлії Тимошенко, блоку «Наша Україна» та Партії регіонів. Працював Міністром юстиції України (1995-1996, 1996-1997, 2005-2006). З 1996 року член-кореспондент Академії правничих наук України. 27 лютого 2018 року став суддею Конституційного суду України, з 17 вересня 2019 року – заступник голови КСУ, а з 29 грудня 2020 року – в.о. голови Конституційного суду.

Читайте також