Верховний Суд скасував тюремний вирок щодо екснардепа від БПП Руслана Сольвара

Таке рішення ухвалила Об'єднана палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду
7 Грудня, 16:40

Верховний Суд скасував тюремний вирок щодо екснардепа від БПП Руслана Сольвара і відправив справу на новий розгляд в апеляцію.

Про це повідомляє Центр протидії корупції із посиланням на судове рішення в Єдиному реєстрі судових справ, оприлюднене 6 грудня.

Таке рішення ухвалила Об'єднана палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду. В ньому сказано, що НАБУ і САП висунули Сольвару обвинувачення у зловживанні владою, а не у зловживанні службовим становищем. Тому справу треба повторно розглянути.

"Орган досудового розслідування пред`являв (Сольвару - ред.) обвинувачення у зловживанні владою, а не у зловживанні службовим становищем.

Фактично сторона захисту доводила у суді першої та апеляційної інстанцій відсутність у діях (Сольвара - ред.) складу саме зловживання владою, а не зловживання службовим становищем, за що його в результаті було визнано винуватим.

… Таким чином, колегією суддів об`єднаної палати встановлено істотне порушення вимог кримінального процесуального закону та неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, у зв`язку з чим оскаржуваний вирок апеляційного суду потрібно скасувати з призначенням нового розгляду у суді апеляційної інстанції".

Нагадаємо, екснардепа було визнано винуватим у незаконному отриманні компенсації на витрати за винайм номера у готелі "Київ" через начебто відсутність власного житла в столиці. Сольвару суд призначив покарання - 3 роки позбавлення волі. Депутат приховав те, що отримав у спадщину квартиру в Києві та не відмовився від компенсації за житло. Як наслідок, з держбюджету було незаконно сплачено 361,5 тис. грн компенсацій.

До цього, як нагадує ЦПК, суд першої інстанції визнав нардепа невинуватим у зловживанні владою. Тоді судді вирішили, що Сольвар вчинив шахрайство у особливо великих розмірах. Але оскільки цей склад злочину є більш тяжким, ніж зловживання владою, то суд не зміг самостійно змінити кваліфікацію.

Водночас апеляція ВАКС визнала Сольвара винуватим, але не у зловживанні владою, а у зловживанні службовим становищем. Він мав відправитися до в’язниці на 3 роки.

Цього не відбулося, бо спершу Сольвар втік з проголошення вироку, а після цього ВС зупинив виконання вироку на час касаційного розгляду. Судді Верховного Суду вирок апеляційної палати ВАКС скасували.