Верховний Суд скасував тюремний вирок щодо екснардепа від БПП Руслана Сольвара

Таке рішення ухвалила Об'єднана палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду
Верховний Суд скасував тюремний вирок щодо екснардепа від БПП Руслана Сольвара
Руслан Сольвар
7 Грудня 2023, 16:40
читать на русском

Верховний Суд скасував тюремний вирок щодо екснардепа від БПП Руслана Сольвара і відправив справу на новий розгляд в апеляцію.

Про це повідомляє Центр протидії корупції із посиланням на судове рішення в Єдиному реєстрі судових справ, оприлюднене 6 грудня.

Таке рішення ухвалила Об'єднана палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду. В ньому сказано, що НАБУ і САП висунули Сольвару обвинувачення у зловживанні владою, а не у зловживанні службовим становищем. Тому справу треба повторно розглянути.

"Орган досудового розслідування пред`являв (Сольвару - ред.) обвинувачення у зловживанні владою, а не у зловживанні службовим становищем.

Фактично сторона захисту доводила у суді першої та апеляційної інстанцій відсутність у діях (Сольвара - ред.) складу саме зловживання владою, а не зловживання службовим становищем, за що його в результаті було визнано винуватим.

… Таким чином, колегією суддів об`єднаної палати встановлено істотне порушення вимог кримінального процесуального закону та неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, у зв`язку з чим оскаржуваний вирок апеляційного суду потрібно скасувати з призначенням нового розгляду у суді апеляційної інстанції".

Нагадаємо, екснардепа було визнано винуватим у незаконному отриманні компенсації на витрати за винайм номера у готелі "Київ" через начебто відсутність власного житла в столиці. Сольвару суд призначив покарання - 3 роки позбавлення волі. Депутат приховав те, що отримав у спадщину квартиру в Києві та не відмовився від компенсації за житло. Як наслідок, з держбюджету було незаконно сплачено 361,5 тис. грн компенсацій.

До цього, як нагадує ЦПК, суд першої інстанції визнав нардепа невинуватим у зловживанні владою. Тоді судді вирішили, що Сольвар вчинив шахрайство у особливо великих розмірах. Але оскільки цей склад злочину є більш тяжким, ніж зловживання владою, то суд не зміг самостійно змінити кваліфікацію.

Водночас апеляція ВАКС визнала Сольвара винуватим, але не у зловживанні владою, а у зловживанні службовим становищем. Він мав відправитися до в’язниці на 3 роки.

Цього не відбулося, бо спершу Сольвар втік з проголошення вироку, а після цього ВС зупинив виконання вироку на час касаційного розгляду. Судді Верховного Суду вирок апеляційної палати ВАКС скасували.

1