Як розблокування портів вплине на вартість продуктів в Україні: пояснення експерта

Важливо
Розблокування портів допоможе надходженню валютних коштів в українську економіку
Важливо
30 Липня, 05:13

Зростання курсу валют негативно впливатиме на вартість імпортних продуктів. При цьому розблокування українських портів допоможе зменшити інфляційний тиск на ціни.

Про це сказала директорка "Всеукраїнського аграрного форуму" Марія Дідух в етері національного телемарафону.

Цінова політика саме на зернову групу, я маю на увазі хліб і олію, в принципі не залежать від того, чи будуть розблоковані порти. Розблокування портів допоможе надходженню валютних коштів в українську економіку. Я думаю, що цей значний приплив валютних коштів трошки зупинить темп інфляції, і вартість харчів в Україні може трошки дешевшати, - пояснила вона.

При цьому виробництво всіх основних культур і овочів в Україні зараз на належному рівні, вважає експертка. Йдеться про здорожчання імпортних продуктів харчування через ріст курсу валют.

Так, через окупацію південного регіону ми залежимо від імпорту і тут ціна буде залежати від курсу валют в Україні. Але різкого здорожчання продуктів харчування в Україні найближчим часом не передбачається, у нас всього достатньо, - зазначила Дідух.

Нагадаємо, що доходи громадян України впродовж 2022–2023 років може впасти більш ніж наполовину, згідно з врахуванням прогнозів інфляції від Національного банку України.