Як розблокування портів вплине на вартість продуктів в Україні: пояснення експерта

Розблокування портів допоможе надходженню валютних коштів в українську економіку
Важливо
Як розблокування портів вплине на вартість продуктів в Україні: пояснення експерта
Часник, овочі, магазин / Фото: Pexels
30 Липня 2022, 05:13
читать на русском

Зростання курсу валют негативно впливатиме на вартість імпортних продуктів. При цьому розблокування українських портів допоможе зменшити інфляційний тиск на ціни.

Про це сказала директорка "Всеукраїнського аграрного форуму" Марія Дідух в етері національного телемарафону.

Цінова політика саме на зернову групу, я маю на увазі хліб і олію, в принципі не залежать від того, чи будуть розблоковані порти. Розблокування портів допоможе надходженню валютних коштів в українську економіку. Я думаю, що цей значний приплив валютних коштів трошки зупинить темп інфляції, і вартість харчів в Україні може трошки дешевшати, - пояснила вона.

При цьому виробництво всіх основних культур і овочів в Україні зараз на належному рівні, вважає експертка. Йдеться про здорожчання імпортних продуктів харчування через ріст курсу валют.

Так, через окупацію південного регіону ми залежимо від імпорту і тут ціна буде залежати від курсу валют в Україні. Але різкого здорожчання продуктів харчування в Україні найближчим часом не передбачається, у нас всього достатньо, - зазначила Дідух.

Нагадаємо, що доходи громадян України впродовж 2022–2023 років може впасти більш ніж наполовину, згідно з врахуванням прогнозів інфляції від Національного банку України.

1