Юріїв день 6 травня: звичаї та історія свята

Цього дня не займаються рукоділлям та не стрижуть волосся
5 Травня, 13:30 271

6 травня християни східного обряду відзначають День Георгія Переможця, покровителя воїнів. Також це свято ще називають Юр’їв день. Воно присвячене святому, який мешкав у ІІІ столітті нашої ери та був жорстоко вбитий.

Святий та мученик народився у Бейруті у ІІІ столітті нашої ери та виховувався у християнській сім'ї. Він був воєначальником за імператора Діоклетіана, який був мудрим полководцем, але ненавидів християн.

Коли Георгій дізнався, що християни сидять у в'язницях, він роздав своє майно і пішов до імператора. Він зізнався, що є християнином і виступає проти політики імператора.

Діоклетіан став умовляти свого улюбленого воїна, але той не зрікся своєї віри. Тоді імператор наказав катувати Георгія.

Він пережив неймовірні страждання. Георгія "колесували" (прив'язали до колеса і пускали це колесо по дрібному склу та гострому каменю). Три дні тримали в ямі з гарячим вапном, одягали в чоботи з цвяхами всередині. Всі ці знущання майбутній святий витримав з молитвою і вже наступного дня після тортур виглядав здоровим та славив свого  Бога. Багато людей тоді повірили в Христа, і теж були замучені та вбиті.

Святому Георгію відрубали голову на Великдень у 303 році, у Лідді, де він виріс. На знак пошани до святого християни назвали Лідду інакше – Георгіополісом. У Х столітті храм, у якому знаходились мощі святого, було спалено, але вже у ХІІ столітті його відновили.

Що не можна робити у Юріїв день

З давніх часів наші предки дотримувалися певних заборон. В цей день, як і в інші релігійні свята, не можна лаятися, сваритися та поганословити. Заборонені також безбожні думки.

Не можна шити, в'язати, вишивати та користуватися гострими предметами. Забороняється мати справу з шерстю, не можна навіть чіпати вовняні нитки.

Не можна розчісувати і стригти волосся, вважається, що від цього воно стане слабким і почне випадати.

Читайте також