На відпочинок часу немає: календар городника на травень 2023

Спланувати все на місяць наперед та рівномірно розподілити всі агрозаходи допоможе місячний посівний календар садівника та городника на травень 2023 року
Ексклюзив
На відпочинок часу немає: календар городника на травень 2023
29 Квітня 2023, 19:04
читать на русском

Немає часу на відпочинок у городника, який намагається виростити багато овочів, доглянути за садом, тримати в чистоті грядки та прибудинкову територію. У травні роботи не меншає. Через те, що день уже дуже довгий, на вулиці досить тепло, хоча ночі ще бувають холодні, все ж це гарний час для роботи на городі та в саду, пише apteka-sadivnyka.ua.

Продовжується посадка картоплі, особливо у північній частині України, де квітень буває холодний і дощовий. Також у травні пересаджують розсаду теплолюбних культур на грядку, адже земля вже достатньо прогрівається. Ті культури, які сіяли у відкритий ґрунт раніше, вже дають сходи, тому їх потрібно прорідити та позбутися бур’янів.

В саду продовжуються роботи щодо захисту персика, яблуні, сливи та інших плодових від надокучливих шкідників. А через перепади температури та дощову погоду можуть розвинутися хвороби, тому рослинам потрібна обробка і фунгіцидами. Якщо ж погода навпаки посушлива, рослинам потрібен полив. І це стосується не тільки плодових дерев та чагарників.

Разом із культурними рослинами активно ростуть і бур’яни. На початкових етапах розвитку культурних рослин бур’яни конкурують з ними за воду, світло та поживні речовини. Тому позбуватися небажаної рослинності потрібно вчасно та регулярно.

У травні гарна пора, щоб посіяти газонну траву або ж підсіяти її там, де вона зіпсувалася за зиму. У травні зазвичай досить тепло для цього агрозаходу. А у квітнику також знайдеться робота — насіння однорічних та багаторічних квітів можна одразу сіяти на клумбу чи в саду. А розсаду віоли чи інших квітів, яку вирощуєте, настав час пересадити туди, де вони будуть постійно рости. Чимало роботи у травні у садівника та городника.

1 травня

У Діві, відповідно до календаря, найкращий час, аби зайнятися квітником. Добре зараз сіяти одно- та багаторічні квіти, адже цей знак сприяє рясному цвітінню. Якщо погода дозволяє, пересадіть розсаду квітів або ж винесіть з будинку вазони, які влітку зазвичай ви тримаєте на вулиці.

Посадіть іриси, лілейники та інші кореневищні квіти. А цибулини первоцвітів навпаки — викопайте. Якщо крокуси та гіацинти відцвіли, дістаньте цибулини, очистіть від землі та просушіть. Цибулини нарцисів та тюльпанів викопувати не поспішайте — це краще зробити, коли листя остаточно пожовтіє.

Чагарники, які відцвіли, можна обрізати. А також полити всі культурні рослини, які цього потребують.

2 травня

За посівним календарем городника на травень Місяць тепер переходить у Терези. Він більш сприятливий для того, аби сіяти зелень та овочі, а ще забезпечує врожай, який може довго лежати. Плоди вийдуть не лише великі, а й ароматні та смачні. Можна посіяти цибулю, редиску, редьку, капусту, кукурудзу. А ще це відповідний період, щоб садити картоплю. Перед посадкою бульб радимо обробити їх протруйником АС-Селектив проти поширених хвороб та шкідників культури. Бульби розкладають в один шар та обробляють робочим розчином, дають підсохнути і садять.

Не дуже вдалий час для щеплення.

3 травня

Крім того що варто продовжувати посів овочів на грядку, можна ще й зайнятися декоративними рослинами. Садіть цибулинні квіти, декоративні чагарники (зокрема й троянди). Також можна посадити декоративні дерева. Враховуйте, що яму для посадки слід підготувати хоча б за два тижні до самого висаджування саджанця.

Оскільки рослини продовжують активно рости та розвиватися, їм потрібні поживні речовини. Зараз саме вдалий час для внесення добрив (як органічних, так і мінеральних). Розпушуйте ґрунт у міжрядді, видаляйте небажану рослинність, поливайте рослини і на вулиці, і ті, що ростуть в будинку.

Якщо погода дозволяє, пересадіть розсаду на грядку, однак в перші дні можна влаштувати тимчасове укриття, якщо ночі ще холодні.

4 травня

Продовжуйте посадку картоплі і коренеплодів, адже зараз сприятливий час для них. Такі культури будуть добре розвиватися, давати гарний врожай, а плоди будуть довго лежати. Посійте салат та інші швидкорослі рослини. І взагалі, можна сіяти ті культури, з яких будете потім збирати насіннєвий матеріал, адже насіння вони дадуть також якісне.

Ті, хто вирощує квіти на продаж, можуть сміливо їх зрізати. Квіти будуть добре транспортуватися, не в’янутимуть, букет буде довго стояти. А для вирощування на клумбі різних квітів також вдалий час їх посіяти.

Рослини, які вже ростуть на ділянці, підгодуйте комплексними добривами, полийте, розпушіть ґрунт.

5 травня

Повний Місяць — поганий час для будь-яких посівів або посадок. Краще не чіпати зайвий раз рослини, адже вони стають чутливі у цей період. Сьогодні краще відпочити або зайнятися справами, які безпосередньо рослин не стосуються.

Наприклад, якщо є ділянки, де культурні рослини ще не ростуть, її варто обробити гербіцидом. Особливо, якщо ділянка дуже сильно поросла пирієм, берізкою та іншими небезпечними бур’янами. Антибур’ян — це гербіцид, який застосовують на ділянках за два тижні до посіву чи посадки культурних рослин. Також його застосовують на землях несільськогосподарського користування. Обробку проводять у період вегетації бур’янів. Пам’ятайте про індивідуальний захист під час роботи з препаратами, а також не проводьте обприскування під час сильного вітру та опадів.

6 травня

У Скорпіоні чи не найбільш вдалий період для того, аби закласти нові рослини. Цей знак дуже родючий, тому рослини швидко сходять, активно розвиваються та дають рясний врожай. Самі ж рослини будуть витривалі та стійкі до несприятливих погодних умов. Сійте насіння гарбуза, редиски, моркви, пересадіть розсаду томатів, баклажанів, перцю.

Посійте насіння лікарських трав, квітів, прянощів. А в саду посадіть саджанці абрикоса, яблуні, малини, персика, сливи.

Краще не займатися поділом коренів рослин та не садити цибулинні квіти. Також відкладіть будь-яку обрізку рослин, зокрема й покіс газону. А от підсіяти насіння газонної трави там, де з’явилися пусті ділянки, можна.

7 травня

За посівним календарем городника й садівника на травень у Стрільці більшість посівів краще призупинити. Адже добре рости будуть тільки ті рослини, які мають короткий період вегетації та нарощують зелену масу. Тому сіяти зелень зараз можна, а з іншими культурами краще зачекати. Посійте кріп, петрушку, крес-салат, шпинат. Сходи цих культур з’являються швидко, і вже приблизно за місяць можна насолоджуватися першим врожаєм.

Прорідіть дуже густі сходи, видаливши слабші екземпляри. Розпушіть ґрунт та підгорніть сходи. Поливати рослини поки що не треба, як і обрізати їх — ці агрозаходи зараз можуть навпаки нашкодити.

8 травня

Оскільки сіяти овочі та більшість культур для отримання врожаю не треба, можна зайнятися захистом плодових культур. У травні досить тепло, аби шкідники масово розмножувалися та оселялися на культурних рослинах. Тому варто проводити обробки ЗЗР. Старі дерева та чагарники, які вже не родять, можна видалити і викорчувати.

9 травня

Якщо садити чи сіяти овочі і плодові дерева у Козерозі, вони даватимуть плоди, що довго зберігаються. А ще, за місячним календарем садівника та городника, це відповідний час саме для багаторічників. Вони будуть добре переносити перепади температур, довгі роки родити та добре рости навіть за несприятливих умов. Тому якщо хотіли посадити сливу, персик, вишню чи черешню, зробіть це зараз.

Для початку підберіть відповідне місце, захищене від протягів та сильної тіні дорослих дерев. Яму підготуйте заздалегідь і внесіть на дно добрива. Після посадки саджанця землю трохи утрамбовують і поливають. А сам саджанець прив’яжіть до встановленої поряд опори, щоб він не зламався під час поривів вітру.

З овочів посійте гарбуз, кавун, капусту, диню, редиску.

10 травня

Виконуйте практично всі роботи, які плануєте на цей місяць, адже Козеріг цьому сприяє. Важливо лише обережно поводитися з кореневою системою, бо вона зараз чутлива. Тому якщо хочете пересадити кімнатні рослини або висадити їх з горщика на клумбу, робіть це з обережністю.

Полийте рослини, якщо їм не вистачає вологи (це стосується і газону та кімнатних рослин). На користь піде підживлення під корінь та по листу. Газонну траву можна покосити, щоб вона швидше відростала. Проведіть щеплення або заготівлю живців. Також у травні вже можна підстригати живопліт, особливо якщо рослини посадили кілька років тому. Зараз їм потрібне підстригання, щоб надати форми.

Крім посіву насіння овочів можна садити бульби картоплі, цибулинні та коренеплоди.

11 травня

Тепер Місяць перебуває у знаку Водолія, який, за календарем садівника та городника, взагалі не підходить для закладення нових рослин. Насіння буде погано сходити, а самі рослини — будуть кволі і часто хворітимуть. Врожай, якщо вони все ж таки зможуть вирости, також буде низький.

Щоб не розчаруватися потім у результаті, зараз краще зайнятися іншими, не менш важливими, агрозаходами. Приділіть час посіяним раніше овочам, квітам та зелені. Сходи культур варто прорідити та підгорнути. Міжряддя можна розпушити, але не поливайте рослини. Відмовтеся поки і від внесення добрив.

Можна продовжувати підстригати живопліт, щоб надати йому певної форми. А також зрізати суцвіття квітів, які вже перецвіли, щоб вони не псували загальний вигляд квітника.

12 травня

Оскільки шкідники та хвороби нікуди не поділися, а тільки активно живляться клітинами рослин, подбайте про захист свого саду.

Під цим знаком, за календарем дачника, можна спробувати посіяти квіти, однак є ризик отримати інакші за формою чи кольором екземпляри.

13 травня

Якщо ви скучили за активними роботами на ділянці, у Рибах можна сміливо до них повертатися. Посадкові дні у травні можливі під цим знаком, адже він дуже продуктивний. Продовжуйте посадку картоплі, пересадіть на грядку розсаду перцю, баклажанів, томатів та інших теплолюбних рослин. Також можна посіяти бобові, капусту, огірки, патисони.

З квітів посійте матіолу, цинію, айстру та інші однорічники. А якщо вже достатньо тепло, висадіть на клумбу розсаду пеларгонії та петунії. Покосіть газонну траву, однак пам’ятайте, що протягом трьох діб після скошування не варто проводити обробку трави гербіцидами.

Не потрібно зараз використовувати засоби захисту та обрізати кімнатні чи інші рослини.

14 травня

Продовжуйте займатися тими ж роботами, що й на день раніше. Можливий полив рослин, однак не потрібно перезволожувати їх, щоб не викликати загнивання кореневої системи. Це ж стосується і підживлення — воно повинно бути помірним. Дотримуйтеся вказаного виробником дозування.

Висадіть саджанці плодових та ягідних культур: малини, аґрусу, сливи, смородини. Не радимо садити молоді саджанці на місці старого дерева або поблизу нього. В таких місцях ґрунт зазвичай виснажений, а ще доросле дерево буде затіняти саджанець. Яма під посадку повинна бути такою, щоб коріння не загиналося. По центру можна поставити кілок, щоб прив’язати до нього саджанець.

15 травня

За місячним календарем садівника на травень в Овні більшість посадок варто відкласти. Інакше такі рослини будуть слабкі, погано зав’язуватимуть плоди.

Однак навесні у городника є й інші, не менш важливі завдання. Наприклад, якщо ви нещодавно посадили саджанець дерева чи куща, його потрібно обробити препаратами для захисту від грибкових хвороб.

16 травня

Радимо приділити більше часу рослинам, що посадили чи посіяли раніше. Так, густі сходи потрібно прорідити, розпушити під ними ґрунт, але не поливати. Взагалі, внесення добрив та полив перенесіть на більш відповідний день для цього.

Якщо є ділянки, де культурні рослини ще не ростуть або ж навпаки — де вже викопали цибулини первоцвітів, їх потрібно перекопати та розрівняти. У горщиках вазонів замініть землю. Також можна винести на терасу ті кімнатні рослини, які влітку ви тримаєте на вулиці.

Якщо в теплиці якісь культури починають давати плоди, їх можна зараз збирати та переробляти (заморожувати, сушити тощо). Також можна косити траву на сіно, заготовляти дрова.

17 травня

Оскільки Місяць досі в Овні, радимо зайнятися захистом рослин від шкідників та хвороб. Так, якщо ви нещодавно сіяли огірки одразу на грядку, посіви варто захистити від кореневих гнилей. Щоб не допустити виникнення кореневих гнилей, уникайте також надмірного поливу та не допускайте утворення ґрунтової кірки.

18 травня

Зараз кращий час, аби садити або сіяти багаторічні культури. Коли Місяць перебуває у Тельці, за календарем садівника на квітень варто садити дерева та кущі, сіяти багаторічні квіти й трави. Спочатку може здаватися, що рослини ростуть повільно, однак сходи потім будуть дружні та густі. Рослини матимуть міцне стебло та кореневу систему, добре переживатимуть зиму та довгі роки родитимуть.

Для висаджування кущів та дерев більше підходить кінець березня та квітень. Але і в травні ще можна посадити саджанці, особливо із закритою кореневою системою. Також можна підсіяти насіння газонної трави у місцях, де вона витопталася. З багаторічних квітів посійте айстру, астильбу, дзвіночки, лаванду.

19 травня

Новий Місяць — час для відпочинку і городника, і рослин. Зараз краще менше зачіпати рослини, адже можна їм нашкодити. Тому радимо один день присвятити домашнім справам, сім’ї, приготуванні вишуканої вечері.

Якщо ж ви ні дня не можете прожити без городніх справ, календар дачника радить нічого не садити, не поливати рослини та не користуватися фунгіцидами чи інсектицидами. Якщо під тимчасове укриття висаджували розсаду, його можна зняти. Також можна перекопати ті ділянки, де зараз нічого не росте, щоб підготувати під нові посадки.

Ті, хто вирощує квіти для продажу, можуть зрізати їх для транспортування та створення квіткових композицій. Рослини довго не в’янутимуть у букеті.

20 травня

Знову не відповідний період для посіву багатьох овочевих чи фруктових культур. У Близнюках, за посівним календарем городника на травень, можна сіяти лише певні рослини: ті, що мають вуса, в’юнкі (диня, горох, полуниця).

Також слід посадити декоративні рослини, що мають в’юнке, повзуче стебло. Такими рослинами можна прикрасити будь-який сад, незалежно від його розміру та місця розташування. Завдяки ампельним рослинам та ліанам сад матиме більш вишуканий вигляд, а ще ними можна приховати непривабливі місця, старі дерева, що засохли, неоковирну альтанку. Якщо сіяли декоративні рослини на розсаду, час їх пересадити в садок.

Рослини зараз не варто поливати, однак можна розпушувати ґрунт, видаляти бур’яни, проріджувати густі сходи.

21 травня

Якщо бажаєте, щоб газонна трава довше відростала, покосіть її. Також обріжте кімнатні рослини, щоб призупинити ріст. Викопайте цибулини тих квітів, що вже відцвіли, очистіть від землі та просушіть. Якщо цибулина не пошкоджена, її можна закладати на зберігання.

Корисними будуть заходи щодо захисту рослин від поширених хвороб та шкідників. Досить тепла травнева погода сприяє тому, що шкідники швидко розмножуються, збільшується їхня популяція, тому й шкоди культурним рослинам вони завдають більшої. Так, після появи сходів картоплі рослини вже потрібно захищати від попелиці та колорадського жука.

22 травня

Дуже родючий, особливо для низькорослих рослин, знак Рака. Оскільки зараз Місяць перебуває в ньому, можна сіяти та садити невисокі рослини. Наприклад, пересадити розсаду низькорослих томатів, перцю. Посіяти зелень, бобові, цибулю, посадити картоплю, якщо ще цього не зробили.

Загалом, займайтеся посадкою більшості культур, які ще не встигли посадити до цього часу, адже за місячним календарем городника на травень такі рослини будуть дружно рости та давати смачні плоди. При цьому врожай не підходить для довготривалого зберігання — його потрібно буде зразу з’їсти чи переробити.

Якщо вже вдалося зібрати перший врожай, частину можна заморозити чи засушити.

23 травня

Не треба зараз застосовувати хімічні засоби для захисту рослин. Однак інший догляд піде на користь. Полийте рослини та розпушіть землю у міжрядді. Прорідіть дуже густі посіви, підгорніть сходи картоплі. Видаліть бур’яни, але тільки механічним способом, адже застосовувати гербіциди поки не можна. Дерева, чагарники, овочі, квіти — усі рослини потребують підгодівлі. Вносити можна як органіку, так і мінеральні добрива. Так, навесні рослинам потрібен азот для нарощування зеленої маси, але не забувайте і про інші важливі елементи: калій та фосфор. Найкраще застосовувати комплексні добрива, що містять необхідні елементи у відповідних пропорціях.

24 травня

Місяць усе ще перебуває в Раку, тому сміливо продовжуйте сіяти та садити культури, які хочете виростити цього року. І не лише цього, адже можна посіяти багаторічні квіти або декоративні чагарники (квітучі й листяні), які стануть окрасою саду. Також ще можна підсіяти насіння газонної трави, якщо в певних місцях вона погано зійшла. Підсівайте ті ж види трави, що вже ростуть на ділянці, щоб не змішувати їх.

Якщо травень сухий, рослини варто полити та розпушити землю. Не допускайте, щоб утворилася ґрунтова кірка. А щоб краще затримати вологу в ґрунті та зменшити кількість бур’янів, овочі чи садові культури можна замульчувати. Для цього можна використовувати солому, кору дерев, торф чи компост.

25 травня

У знаку Лева, як каже посівний календар на травень, городнику краще відпочити. Сіяти або садити більшість культур не варто. Під цим знаком краще збирати врожай, однак навесні це може бути хіба що дозріла редиска або листя салату.

Також це відповідний час, аби зрізати квіти для створення букетів чи композицій. Такі квіти легко транспортувати, вони довго не втрачатимуть зовнішній вигляд.

Якщо не посадили всі чагарники, що планували, можна висадити декоративні, з яких не планується знімати врожай. У цей час квітучі декоративні кущі зазвичай не садять, тому можна висадити декоративно-листяні рослини. Не треба поливати рослини та проводити підживлення.

26 травня

Варто зараз зайнятися захистом рослин від хвороб та шкідників. У теплу пору страждають усі культурні рослини: овочеві, фруктові, квіткові, ягідні. Під час застосування будь-яких препаратів, пам’ятайте, що найкраще обробку проводити зранку або ввечері, коли температура повітря підіймається не вище 25 °C, а також коли немає поривчастого вітру.

27 травня

Діва також вважається не дуже родючим знаком, однак підходить для квітів та декоративних рослин. Можна продовжувати посів однорічних та багаторічних квітів, ґрунтопокривних та бордюрних рослин. А також доглядати за тими, що вже ростуть на ділянці. Пересадіть багаторічні квіткові культури, займіться поділом коренів. Рослини поливайте та проводьте будь-яку обрізку. Тому покосіть газон, видаліть сухі або пошкоджені гілки дерев та кущів.

Не потрібно сіяти овочі та інші культури, які дають врожай. А ще замочувати насіннєвий матеріал.

28 травня

Не треба сіяти овочі, адже рослини дадуть низький врожай, плоди будуть без вираженого смаку. Але можна вносити добрива мінеральні та органічні. Оскільки зараз гарний час для поділу квітів, займіться флоксами, хризантемою, гібіскусом, які розрослися.  Висадіть жоржини та гладіолуси.

29 травня

Місяць усе ще у Діві, тому продовжуйте займатися квітником. Викопайте цибулини нарцисів та тюльпанів, але тільки якщо листя пожовтіло. До того часу цибулина запасає потрібні речовини для гарного цвітіння у наступному сезоні. Інші цибулини ранніх весняних квітів також можна викопати. А ґрунт після них перекопати та розрівняти.

Обріжте чагарники, які відцвіли на торішніх пагонах. Так рослина зможе відростити більшу кількість нових пагонів, а на них утворяться бруньки наступного сезону.

Підстрижіть живопліт, якщо він росте у вас уже кілька років. Це допоможе отримати потрібну форму рослин.

30 травня

Терези більше підходять для посіву овочів чи плодово-ягідних, ніж попередній знак. Рослини дадуть врожай, який може довго зберігатися. А ще з плодів зберете якісний насіннєвий матеріал.

Доцільно садити зараз картоплю, якщо з певних причин досі цього не зробили. А також посіяти коренеплідні культури. З овочів посійте пекінську капусту, цибулю, огірки, а також остаточно пересадіть розсаду овочів та квітів.

Не потрібно зараз обприскувати рослини засобами захисту, а також проводити щеплення. Але можна обрізати рослини для формування та видалити пошкоджені хворобою чи шкідниками гілки.

31 травня

У Терезах добре сіяти лікарські трави: мелісу, ехінацею, шавлію. Такі рослини не лише використовуються в народній медицині, а й будуть мати гарний вигляд на клумбі.

Усі рослини можна поливати, розпушувати землю після поливу, заготовлені живці — вкорінювати. Проведіть підживлення рослин, особливо потребують добрив рясноквітучі чагарники (півонії, рододендрони). Використовуйте для цього комплексні добрива для квітів.

Поки що не варто обробляти рослини препаратами для захисту від шкідників та хвороб. Можна спробувати звернутися до народних методів боротьби.

Читайте також

1