За перші дні локдауну виторг кафе та ресторанів впав майже на 50%

Постраждали також пекарні, кав'ярні, піцерії та заклади швидкого харчування
13 Січня, 11:58

За перші три дні локдауну виторг українських закладів громадського харчування знизився в середньому на чверть. Кафе та ресторани за цей час втратили уже майже 50% звичайного виторгу.

Про це свідчать результати дослідження компанії з автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster.

У ресторанах виторг знизився на 58%, у барах - на 51%. Кафе втратили 40% виторгу, кальянні - 39%.

Водночас відбулось падіння виторгу й у пекарнях - 37%, піцеріях - 23%, фастфудах - 14%, кондитерських - 16%, а також у кав'ярнях - 12%.

Своєю чергою заклади, які минулого року орієнтувалися лише на доставляння замовлень, під час січневого локдауну збільшили виторг на 5%. Бізнес суші-барів в перші три дні локдауна показав зростання у 25%.

Читайте також

Як показало дослідження, у порівнянні з весняний локдаун наразі паніки на ринку немає.

Єдине, що краще зараз - немає паніки й повсюдних закриттів. Близько 30% закладів з нашої вибірки все ж таки зуміли показати зростання у порівнянні з минулим роком. Здебільшого, це ті заклади, які змогли налагодити процеси власної доставки. Але, загалом, цифри лише доводять, що доставляння і робота на винос не дозволяють більшості рестораторів заробляти, і "зимовий" локдаун ще більше погіршує ситуацію в галузі, - йдеться у дослідженні.

Дослідження засноване на неперсоналізовані даних про продажі близько 2 тисяч закладів громадського харчування України. Порівнювані періоди - 8-10 січня 2021 року і 10-12 січня 2020 року.

Нагадаємо, що в Україні з 00:00 8 січня почав діяти зимовий посилений карантин, який стосується сфер торгівлі й послуг, заборон роботи кафе і ресторанів, проведення масових заходів. Локдаун триватиме до 24 січня.