Коронавірус зупинять морози: немає жодного сенсу вводити локдаун - експерт

За його словами, близько 30% населення уже перехворіло на COVID-19
Коронавірус зупинять морози: немає жодного сенсу вводити локдаун - експерт
Зима, мороз (фото: Pexels)
27 Листопада 2020, 14:50
читать на русском

Екскерівник Державної санітарної служби України Святослав Протас заявив, що немає жодного сенсу вводити будь-які карантинні обмеження через коронавірусну інфекцію.

Про це він розповів в етері телеканалу "Україна 24".

За його словами, наразі вже майже третина населення перехворіла, оскільки про це свідчать дані імунного скринінгу.

Близько 30% населення перехворіло або хворіє - ми можемо говорити про те, що йде формування певного колективного імунітету природним шляхом, - зазначив колишній санлікар.

Протас зазначив, що скоро вже зимовий період, а це, відповідно, зниження температури повітря, що допоможе коронавірусному захворюванню впасти в рази.

Як тільки температура знизиться до -5 градусів, у нас буде істотно менша циркуляція збудника, так проходить щорічно, тому що в морозну погоду циркуляція респіраторних збудників падає в рази, - заявив експерт.

Читайте також

На його думку, при низькій температурі повітря в Україні будуть природні умови для того, щоб трохи стабілізувалася ситуація, не буде швидкого поширення коронавірусної інфекції.

Якщо ж ми введемо будь-які карантинні заходи, вони не будуть ефективними, це все одно, що вилити відро води на палаючий будинок, по-друге, це відтермінує у часі третю хвилю, весняну, - додав він.

Протас наголосив, що сьогодні 3/4 випадків зараження відбуваються в установах охорони здоров'я, соціального захисту з постійним перебуванням людей, продуктових магазинах.

Тобто тих місцях, які закрити не можна. На цьому етапі не має значення, на який термін закривати місця скупчення людей, сьогодні треба працювати щодо ізоляції контактних осіб. Без цього ніякий локдаун не матиме сенсу, - зазначив він.

Нагадаємо, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов (досьє Степанова) заявив, що введення локдауну розірве ланцюг передачі хвороби COVID-19, що може звести захворюваність до нуля.

Читайте більше в нашому матеріалі: "Чи переживе бізнес нові локдауни: Зеленський вирішив допомогти грошима".

1