Чи переживе бізнес нові локдауни: Зеленський вирішив допомогти грошима

Вісім тисяч одноразової допомоги ФОПам і найманим працівникам та списання податкових боргів
Ексклюзив
Чи переживе бізнес нові локдауни: Зеленський вирішив допомогти грошима
27 Листопада 2020, 13:15
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський 24 листопада анонсував декілька державних програм, які, на його думку, мали б фінансово підтримати підприємців, чия діяльність на час карантину вихідного дня заборонена.

Зокрема, він пообіцяв ФОПам і найманим працівникам виплатити матеріальну допомогу у 8 тисяч гривень. Також їм мали б повернути компенсацію витрат на сплату ЄСВ за найманих працівників. Хто отримає гроші від Зеленського, чи є у держави на це кошти та як в ідеалі влада могла б підтримати підприємців, розбирався "Парламент.UA".

Вісім тисяч від Зеленського

Вчора ввечері, 26 листопада, Зеленський таки вніс до Верховної Ради два законопроєкти №4429 та №4430, покликані підтримати населення і бізнес під час карантину. Мабуть, найцікавішим пунктом є одноразова матеріальна допомога найманим працівникам та фізичним особам-підприємцям. Розмір допомоги — 8 тисяч гривень.

Якщо закон ухвалять парламентарі, отримати допомогу зможуть застраховані особи — йдеться про Загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а там застраховані всі, хто працює офіційно. Також для отримання допомоги людина має втратити частину доходу через карантинні обмежувальні заходи, тобто якщо закрили місце робити або обмежили роботу закладу, де працює людина.

Така ж історія з ФОП — вони отримають допомогу, якщо втратили частину доходу через карантин, бо на їхню діяльність розповсюджуються запроваджені державою обмеження. Також законопроєкт передбачає одноразову матеріальну допомогу суб’єктам господарювання, якщо вони через карантин були змушені скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу працівників. Розмір такої допомоги "визначається пропорційно робочому часу працівника, якого скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати восьми тисяч гривень на одного працівника".

Податкові послаблення від Зеленського

Ще один законопроєкт, пропонований гарантом, пропонує зміни до Податкового кодексу, які також мають допомогти українцям пережити карантин. Так, якщо закон ухвалять, платникам податків спишуть податковий борг, якщо він не перевищує 3060 гривень і не був погашений станом на 1 листопада 2020 року.

Окрім того, спишуть податковий борг платників податків — фізичних осіб, зокрема самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6800 гривень, відтермінують до 29 грудня 2020-го. Також під списання потраплять пені та штрафні санкції у разі самостійної сплати податкового боргу.

У додаток до цього податкова не застосовуватиме заходів для стягнення боргу, якщо його сума не перевищує 3060 гривень. Матеріальну допомогу не оподатковуватимуть податком на доходи фізосіб та податком на прибуток, а платники єдиного податку I групи не сплачуватимуть цей податок у грудні 2020-го та в січні-травні 2021 року.

Витрати на підтримку бізнесу

За розрахунками влади, виплати за цією програмою зможуть отримати 1,2 млн громадян, а витратять на це майже 10 млрд грн. Якщо підрахувати, то стає зрозуміло, що 10 млрд грн вистачить для того, щоб одноразово заплатити цим людям. А якщо карантин затягнеться і потрібно буде підтримувати довше, то очевидно, що у 10 млрд тут ніяк не вкластися.

"Потрібно фактично на кожен місяць передбачати по 10 млрд для того, щоб виплачувати ось цим понад мільйону ФОП і найманим працівникам по 8 тисяч. А чи вистачить підприємцям цих коштів? Уявіть собі, людина займається підприємницькою діяльністю, вона ж, напевно, не за 8 тисяч звикла працювати та жити, в неї є відповідні витрати. Ці суми будуть явно недостатніми для того, щоб зберегти цих людей як підприємців", — вважає експерт Василь Мельничук.

За його словами, 8 тисяч — це максимальна виплата по безробіттю. Тож фактично перед підприємцями ставлять умови, коли вони закриваються й отримують допомогу по безробіттю. Це, звичайно, дуже погано, каже експерт, оскільки, з одного боку, йдуть великі навантаження на бюджет — кожен місяць видавати по 10 млрд, а кошти взяти ніде. Виникає питання: а чи достатньо в України ресурсів у час, коли їй прогнозують 4-8% падіння ВВП цього року.

Цю тезу підтверджує і представниця бізнесу — власниця психологічного центру "Гармонія Відносин" Богдана Янків. З її слів, маючи ФОП і розуміючи, в яких умовах зараз підприємці, які переважно заробляють левову частку заробітку саме у вихідні дні, для них ця сума — мала. Її досить для хоча б збереження справи. Мовляв, це суто виплата для виживання сім'ї фізично, а не оплата працівника чи послуги, податків чи інших витрат бізнесу. На жаль, малий бізнес державі з року в рік не потрібен, підсумувала підприємиця.

Як можна допомогти бізнесу

Влада вже не вперше заявляє про надання допомоги підприємцям для компенсації збитків від карантину. Програма, яку запровадили навесні, виявилася неефективною. Більшість підприємців ніякої компенсації від держави не отримали.

Аналогічна ситуація буде і зараз, вважає економічний експерт Олександр Хмелевський. За його словами, озвучений механізм отримання компенсації виглядає просто, для цього потрібно лише ввести необхідні дані в додаток "Дія". Проте, є сумніви, що влада буде виділяти кошти без підтвердження факту зупинки бізнесу.

"Очевидно для цього будуть вимагати підтверджувальні документи, які на практиці оформити буде дуже важко. Проте, для тих, хто отримає допомогу, мало що зміниться. Сама сума — 8 тисяч гривень — не зможе компенсувати збитків, які зазнав бізнес від карантину вихідного дня. Тим більше, що це лише разова виплата. На ці кошти сім'я підприємця можливо зможе прожити місяць, проте щоб відновити бізнес, цих коштів явно недостатньо", — зазначає він.

Звідки взяти кошти для підтримки бізнесу

Зазначимо, що останнім часом фінансуються лише захищені витрати — пенсії та зарплати бюджетникам. Держава не сплачує за контрактами, зростає заборгованість з повернення ПДВ. Де візьмуть додаткові кошти, залишається загадкою, адже на це питання Зеленський відповіді не дав.

Можливо, використають залишок коштів у "ковідному фонді". Але як тоді бути з фінансуванням лікування хворих на коронавірус? Швидше за все, підприємцям не варто очікувати в цьому році на компенсацію, вважає Олександр Хмелевський. Проте, в наступному році ситуація може ще більше погіршитися.

"В умовах, коли влада не має коштів для підтримки бізнесу, їй слід хоча б не заважати та відмовитися від запровадження карантину, навіть в обмеженій формі", — додав експерт.

Схожу думку висловив і експерт Василь Мельничук. Він вважає  можливим варіант влади задекларувати та не платити. Але це точно буде не найкращим варіантом, адже зупиняти економіку, і при цьому не підтримувати ніяк людей, — це не та позиція, яка повинна бути в держави.

"Тобто, це надзвичайно шкідливі пропозиції президента, бо вони мають дійсно пропагандистський характер. Фактично вони зводяться до того, що: "Ви не хвилюйтеся, ми вас підтримаємо". А реально то підтримувати нічим. Допомогти бізнесу можна дуже просто: не треба зупиняти його господарську діяльність. Потрібно не зупиняти підприємців, а навпаки — дати їм можливість працювати та вкладати гроші в розвиток охорони здоров’я. Ось реальний вихід із ситуації", — додав він