У двох областях країни знайшли звалища з відходами "ковідних" лікарень

Всі відходи мали б одразу знищити, а не зберігати
У двох областях країни знайшли звалища з відходами "ковідних" лікарень
Фото: npu.gov.ua
12 Лютого 2021, 14:51
читать на русском

У Київській та Миколаївській областях організували сміттєзвалища медичних відходів, куди звозять інструменти, предмети із залишками біологічних рідин та інші відходи з COVID-лікарень.

Про це повідомило управління комунікації Національної поліції України.

Зазначається, що представники фірми-ліцензіата звозили відходи до складських приміщень, непередбачених для зберігання та утилізації, на території Київської та Миколаївської областей.

Під час огляду правоохоронці виявили тонни використаного медичного інструменту, лікарських діагностичних та дезінфекційних засобів, органічні медичні відходи, предмети із залишками біологічних рідин, відходи медичних закладів та мікробіологічних лабораторій, зокрема, діяльність яких пов’язана із COVID-19.

Фото: npu.gov.ua

Наразі проводять заходи для убезпечення громадян та належної утилізації виявлених відходів.

Фото: npu.gov.ua

Правоохоронці з'ясували, що фірма-ліцензіат грубо порушувала санітарно-протиепідемічні правила і норми щодо поводження з медичними відходами.

Фото: npu.gov.ua

Згідно із правилами знищення лікарських та біологічних засобів, що не підлягають подальшому використанню, вони набувають статусу відходів і передаються для знищення. Натомість підприємство, не виконуючи взятих зобов’язань, звозило залишки до складських приміщень, не передбачених для зберігання та утилізації епідемічно небезпечних медичних відходів, розташованих на території Миколаївської та Київської областей.

Фото: npu.gov.ua

Фото: npu.gov.ua

Під час обшуків, які відбулись 11 лютого, в орендованих приміщеннях компанії правоохоронці знайшли тонни використаного медичного інструменту, лікарських діагностичних та дезінфекційних засобів, а також органічні медичні відходи, предмети, забруднені біологічними рідинами, відходи медичних закладів та мікробіологічних лабораторій, у тому числі діяльність яких пов’язана із COVID-19.

Фото: npu.gov.ua

Так, слідчі розпочали кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 Кримінального кодексу України).

Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Встановлюється коло осіб, причетних до цього правопорушення.

Читайте також

Нагадаємо, що використані захисні маски вчені запропонували використовувати у будівництві доріг.