Час першого врожаю: календар городника на червень 2024

Чимало завдань мають садівники та городники у цьому місяці. Запланувати все та підібрати найбільш вдалий день допоможе посівний місячний календар садівника та городника на червень 2024 року.
Ексклюзив
Час першого врожаю: календар городника на червень 2024
30 Травня 2024, 23:58
читать на русском

З одного боку, навесні ми завершуємо більшість посівів та посадок культурних рослин. Та з іншого, у червні ще не час розслаблятися, адже роботи на ділянці вистачає. По-перше, деякі культури можна сіяти зараз і навіть протягом літа. Наприклад, зелень підсівати можна з інтервалами 10-14 днів, щоб потім безперервно збирати врожай. Також звільняються ділянки, де росли ранньостиглі культури, і їх можна заповнити чимось іншим або ж посіяти сидерати, щоб земля відновилася. По-друге, саджанці із закритою кореневою системою можна садити навіть влітку, тому у червні і для цього агрозаходу знайдеться час.

Про це пише Аптека садівника.

При цьому червень — це ще й період, коли ми вже збираємо врожай. Так, може дозріти рання картопля, господарі копають її, щоб посмакувати молодими бульбами. Також у червні дозріває полуниця, черешня, вишня, абрикоси тощо. Врожай варто забирати вчасно, щоб плоди не перезрівали. Їх можна їсти свіжими, а також готувати запаси на зиму: заморожувати, сушити, робити консервації.

У червні може стояти суха та спекотна погода, тому важливим завданням для садівників та городників є полив. Робити це краще вранці або ввечері, щоб волога не так швидко випаровувалася. Також поливати рослини варто, враховуючи їхню потребу у зволоженні, адже є культури, які більш вологолюбні і ті, яким поливи потрібні не так часто.

Продовжується захист рослин від шкідників. Так, головний ворог картоплі — колорадський жук. Якщо у попередньому місяці ви і проводили обробку, зараз, можливо, потрібні будуть ще, адже цей шкідник дуже небезпечний для пасльонових. Різноманітні види попелиць також шкодять плодовим, декоративним та іншим культурам. Потрібно вчасно виявити шкідника і провести обробки для захисту рослин. Одночасно із такими обробками можна захистити рослини і від хвороб. Борошниста роса, парша, плодова гниль — усі ці хвороби можуть знищити частину врожаю плодових. Томатам і картоплі потрібен захист від фітофторозу, гарбузовим — від борошнистої роси та пероноспорозу тощо.

1 червня

Не найкращий час, щоб щось сіяти або садити. Також варто відкласти поливи рослин та внесення добрив, адже ці агрозаходи більше нашкодять, ніж принесуть користі. Натомість можна збирати врожай. Дозрілі ягоди полуниці, зелень, листя салату чи редиску збирайте, аби посмакувати свіжими овочами та ягодами.

Покосіть газонну траву або траву для заготівлі сіна. Черешні та вишні слід захистити від птахів, адже вони полюбляють прилітати в сад і живитися ягодами цих культур. Невисоке молоде дерево накрийте спеціальною сіткою від птахів. Якщо ж дерево вже доросле й високе, можна повісити щось блискуче, щоб відлякувало птахів, наприклад, старі музичні чи диски з відео.

2 червня

Полуниця, яка віддає врожай або зовсім скоро почне плодоносити, потребує від нас уваги. Адже разом із ягодами ростуть і вуса полуниці. Якщо не збираєтеся розмножувати кущі, повністю видаляйте вуса, адже вони впливають на кількість врожаю.

Викопані цибулини квітів, які відцвіли навесні, просушіть та очистіть, а далі закладіть зберігатися до осені. Видаліть зайву поросль біля рослин, яка тягне на себе поживні речовини.

Також зараз можна провести обробку рослин для захисту від хвороб та шкідників.

3 червня

Можна садити або сіяти абсолютно всі культури одно- та багаторічні. Рослини будуть нарощувати гарну кореневу систему, міцне стебло, будуть добре рости та бути стійкими до стресових умов вирощування.

Посійте насіння квітів на клумбі. Це можуть бути чорнобривці, волошки, мак, жоржини, матіола. Пересадіть на постійне місце розсаду квітів, якщо досі цього не зробили. Адже зараз уже критично низька температура рослинам не загрожує.

Можна нарешті поливати рослини, але не забувайте розпушувати ґрунт, щоб не утворювалася кірка. Пам’ятайте, що поливати краще зранку або ввечері, якщо очікуються високі температури вдень. А в похмурий прохолодний день можна поливати не лише у ранішні та вечірні години.

4 червня

Пересаджуйте розсаду квітів: ґрунтопокривні рослини, ампельні для прикрашання альтанки та паркану. Також посадіть або пересадіть живопліт.

Посійте насіння броколі, редьки, томатів, моркви, цибулі. А із зелені — шпинат, руколу, кріп, петрушку. Як ми зазначали вже, зелень можна взагалі сіяти на спорожнілих грядках протягом літа, аби врожай отримувати безперервно.

Покосіть газонну траву. Але не забувайте, що якщо обробляли газон препаратами, потрібно зачекати кілька діб і лише потім косити. Також можна за потреби обрізати кімнатні рослини, винести їх на свіже повітря в теплий сезон, замінити субстрат у горщиках. Викопайте цибулини квітів, які закладаєте на зберігання до осені. Та перед тим огляньте, чи не пошкоджені вони та чи немає уражень хворобами.

5 червня

День вважається менш родючим, ніж попередній, та все ж деякі культури можна посадити. Наприклад, посіяти в’юнкі культури: горох, квасолю, дині. А ще це вдалий час для ампельних та в’юнких квітів. Пересадіть космею, іпомею та інші квіти, що в’ються, для прикрашання альтанок, парканів чи стіни будинку.

Прополіть або просапайте грядки, видаливши бур’яни і розпушивши ґрунт. Також грядки можна замульчувати, аби волога швидко не випаровувалася. Особливо мульчування полюбляють вологолюбні культури. А ще мульча пригнічує ріст бур’янів.

6 червня

Сьогодні — період, коли рослинам краще відпочити. Вони стають чутливими до механічних ушкоджень, тому ті, що вже ростуть на ділянці, не варто зачіпати. А ще це не найкращий період, щоб сіяти або садити нові культурні рослини. Тому радимо перепочити день, щоб набратися сил для подальшої роботи. Цей час можна присвятити дому та сім’ї.

Якщо ж вам не сидиться дома і хочеться щось робити, можна зайнятися ділянками, де не ростуть культурні рослини - прополоти або перекопати їх.

7 червня

Радимо зайнятися посівами культур, які мають в’юнке стебло. Посійте або пересадіть розсаду ампельних квітів або тих, які мають обплести паркан чи альтанку. А ще сійте дині, горох та квасолю.

Видаліть вуса полуниці, адже ті забирають на себе поживні речовини і не дають нормально формуватися ягодам. Якщо не плануєте розмножувати вусами полуницю, їх можна видалити повністю. Виріжте зайву поросль кущів та дерев, адже вони забирають на себе поживні речовини із ґрунту.

Зібраний врожай черешні, полуниці чи інших культур можна консервувати, сушити, заморожувати чи ще якось переробляти на зиму. Однак пам’ятайте, що поливи досі не рекомендовані.

8 червня

Настають сприятливі дні, щоб закласти на ділянці нові рослини. Вважається, що такі рослини хоч і будуть спершу повільно рости, все ж вони сформують щедрий та смачний врожай. А плоди матимуть гарно виражений смак та аромат.

Посійте насіння огірків, кабачків, капусти у відкритий ґрунт. Обирайте сорти та гібриди, які підходять для вашого регіону і встигнуть віддати врожай за сезон.  Із квітів посійте однорічну гвоздику, календулу, чорнобривці. А із багаторічних квіткових — турецьку гвоздику, маргаритку, наперстянку.

Можна і потрібно поливати рослини, особливо якщо погода спекотна і давно не було опадів. Але при цьому враховуйте потребу рослин і зволоженні та поливайте їх зранку чи ввечері, щоб волога не випарувалася швидко.

9 червня

Корисними будуть підживлення рослин. Адже поживні речовини потрібні їм не лише навесні та восени. Протягом сезону можна підкорегувати нестачу елементів живлення. А зробити це можна за допомогою позакореневого підживлення. Також можна внести і добрива під корінь. Чергуйте органіку та мінеральні добрива, підживлюйте ділянки, де зібрали врожай і плануєте ще щось посіяти. Закладіть органіку в компостну яму.

10 червня

Небажані зараз посіви та посадки культур, з яких хотілося б зібрати врожай, адже він не буде таким, як хотілося б. Також невдалий час, аби поливати рослини та вносити добрива — ці агрозаходи можуть навіть завдати шкоди.

Однак якщо маєте саджанці декоративних дерев або чагарників із закритою кореневою системою, можна їх посадити. Посадіть квітучі кущі, якими хотіли б прикрасити сад або створити живопліт. Також влітку садять і хвойні декоративники. Саджанці із закритою кореневою системою швидше приживаються на новому місці і продовжують зростання. А ще такі рослини швидко адаптуються до умов вирощування.

11 червня

Вдалий період, щоб збирати врожай. Так, залежно від регіону зараз можна збирати ягоди черешні та полуниці, зрізати зелень. А якщо маєте теплицю, то і збирати врожай огірків.

Також можна проводити обробки засобами захисту.  Дуже шкодить у цей період картоплі колорадський жук. І личинки, і дорослі особини пошкоджують листкові пластини, що негативно впливає на розвиток культури. Можна залишитися без врожаю, якщо нічого не робити.

12 червня

День вдалий для вирощування квітів. Тому можна посіяти насіння чорнобривців, настурції, волошки тощо. Багаторічні квіти варто розсадити, якщо сильно розрослися. Знайдіть їм захищену від вітру ділянку, враховуйте при цьому потреби рослин в освітленні.

Якщо ще маєте в домі розсаду, її можна пересадити на грядку. Продовжуйте звичний догляд за сходами: прорідіть їх, підгорніть, розпуште землю у міжрядді.

Винесіть на свіже повітря рослини, які ростуть у горщиках. За їх допомогою можна створити контейнерний сад, який стане унікальною особливістю вашої ділянки.

13-14 червня

Корисними зараз будуть підживлення рослин мінеральними або органічними добривами. У червні на яблуні чи груші розвиваються і формуються плоди, тому їм потрібне збалансоване комплексне підживлення. Перед тим, як внести добрива, ґрунт навколо дерев рясно полийте, щоб добрива проникли якомога глибше. Якщо напередодні були рясні дощі, полив не потрібен.

Підживити можна також троянди та інші декоративні чагарники. На тих кущах, де відцвіли квіти, зріжте такі бутони, щоб вони не забирали на себе поживні речовини, а також для більшої декоративності рослини.

Обріжте вуса полуниці, якщо у планах немає розмножувати кущі таким способом. Видаліть сухі або пошкоджені гілки дерев.

15 червня

День вважається досить родючим, адже рослини дають непоганий врожай смачних плодів, які ще й можуть довгий час зберігатися. Також із таких плодів можна буде зібрати якісне насіння. Самі ж рослини, згідно зі посівним календарем, будуть стійкі до хвороб та стресів.

Посійте насіння зелені, огірків, саджайте декоративні культури для прикрашання присадибної ділянки. Це можуть бути квіти, ґрунтопокривні рослини, чагарники, дерева.

Корисними будуть поливи культурних рослин. Не забувайте робити це не в пікові години, а зранку або ввечері. Також воду краще використовувати не дуже холодну, відстояну і лити її під корінь. Після поливу можна розпушити ґрунт, щоб не утворювалася кірка на поверхні.

16 червня

Зараз сприятливий час, щоб пересаджувати рослини, оскільки коріння буде добре приживатися після процедури. Тому якщо планували пересадити будь-які рослини, робіть це сьогодні.

Також добре б підгодувати рослини. Щоб ваш газон та декоративні квітучі культури мали гарний вигляд і тішили око, їм потрібне підживлення. Добрива забезпечують рослини необхідними елементами мінерального живлення в період вегетації.

17 червня

Хоча у другій половині червня посівів не так багато, все ж якщо і планували щось сіяти або садити, можна робити це зараз. Насіння буде швидко сходити, рости та нарощувати кореневу систему. Також вони даватимуть щедрий врожай смачних та ароматних плодів. А ще таких плодів можна буде зібрати високої якості насіння.

Можна посіяти ароматну зелень: кріп, петрушку, базилік, розмарин, щавель тощо. Обирайте для культур добре освітлене та тихе місце. Але не забувайте про сівозміну та сусідство.

Не можна зараз викопувати картоплю, бо бульби матимуть неприємний смак. Також не варто обрізати рослини, оскільки рани можуть довгий час гоїтися.

18 червня

Чимало роботи на городі, адже все росте: овочі, зелень. А з ними і бур’яни. Тому варто видалити бур’яни, розпушити міжряддя, прорідити густі сходи.

Можна посіяти лікарські трави, закласти органічні відходи на компост, покосити газон, якщо хочете, щоб трава росла повільно. Тільки не забувайте, що одразу після обробок косити траву не можна, треба зачекати кілька днів. При цьому обрізати інші рослини не варто, якщо хочете видалити сухі чи пошкоджені частини.

Якщо помітили, що культурним рослинам не вистачає елементів живлення, варто одразу ж компенсувати цей дефіцит. Використати можна як органіку, так і мінеральні добрива, вносити під корінь чи по листу.

19 червня

Продовжуйте активні роботи на ділянці. Можна посіяти скоростиглі сорти цвітної капусти, кольрабі, дайкон, шпинат, цибулю-шніт, щавель.

На користь підуть різноманітні підживлення. Добриво підвищує стійкість до стресів, несприятливих погодних умов, поліпшує цвітіння та плодоношення.

Поливайте рослини, особливо якщо стоїть посушлива спекотна погода. Нестача вологи негативно позначиться на зростанні культурних рослин. Особливо тих, які мають високі потреби у волозі.

20 червня

Садівникам та городникам краще відкласти більшість посівів або ж посадок. Однак ростимуть швидкорослі культури. Тому зелень можна сіяти. Інші ж культури не зможуть сформувати гарний та рясний врожай плодів.

В період росту ягід винограду можуть загрожувати кліщі. Шкідники висмоктують клітинний сік із листя. При сильному пошкодженні пагони повільніше розвиваються, міжвузля вкорочуються, знижується вміст цукрів у ягодах. Для захисту винограду обробіть рослини препаратом Ескаліп або Антикліщ Про. Ці інсектициди захищають від кліщів також плодові, овочеві, декоративні рослини. Обробку потрібно провести, якщо помітили шкідників на рослинах.

21 червня

Прорідіть густі сходи, видаліть зайву поросль біля чагарників та дерев, щоб вони не забирали на себе поживні речовини із землі. Видаліть бур’яни та розпуште землю між грядками, на клумбі, у пристовбурних колах.

Якщо на ділянці ростуть туї чи інші декоративні хвойні, займіться формуванням крони. Це може бути звичайне підстригання або топіарна стрижка, коли хочеться створити незвичну форму рослин.

Не найкращий час, щоб поливати рослини, тому цей агрозахід поки відкладіть. Підгорніть картоплю та інші культури, які цього потребують. Проведіть обробки від хвороб та шкідників.

22 червня

Не варто садити або сіяти нові культурні рослини на ділянці. Також не варто проводити основні агрозаходи, адже рослини стають досить чутливі, їх легко пошкодити. Тому можна перепочити день, аби завтра прейти знову до більш активних занять.

23 червня

Посіяні або посаджені цього дня рослини формуватимуть гарне стебло та кореневу систему, будуть досить стійкі до перепадів температур та хвороб.

У червні ще можна сіяти чорнобривці, календулу, космею, адже вони досить швидко ростуть. А з багаторічних квітів можна обрати турецьку гвоздику, наперстянку, маргаритку.

Поливати рослини вже можна, однак після цього треба з обережністю розпушувати землю, щоб не зашкодити корінню. Також можна посадити саджанці багаторічних дерев і чагарників. Добре будуть рости і декоративні, і плодові культури. Але влітку обирайте саджанці лише із закритою кореневою системою.

24 червня

Вважається, що якщо посіяти насіння культур зараз, воно буде погано сходити. А те, що навіть зійде, не дасть гарного врожаю. Тому ті культури, які би мали віддавати плоди, краще поки не сіяти та не садити. А ще варто відкласти поливи рослин та їхнє підживлення.

25 червня

Не рекомендується закладати нові культури, а от збирати врожай можна. Особливо зараз віддають врожай ягідники. Із плодів можна варити компоти, готувати десерти чи просто їсти свіжими. Та й запаси на зиму вже можна готувати: варення, соки, джеми тощо.

Також можна копати картоплю, якщо дозріли ранні сорти. Грядки після картоплі можна перекопати, видалити рослинні рештки і засіяти у більш сприятливий день сидератами для того, аби земля трохи відпочила.

Так само не варто поливати рослини і вносити добрива.

26 червня

Посаджені цього дня рослини формують міцне стебло та корінь, а також смачні плоди.

Якщо у вашому регіоні досить тепло, щоб виростити картоплю двічі за сезон, зараз можна посадити бульби. Також можна пересаджувати рослини, наприклад, розсадити багаторічники. Важливо під час пересаджування підготувати велику посадкову яму, вдвічі більшу, ніж земляна грудка біля коренів. Також не забудьте полити посадкову яму до та після пересаджування.

Поливати рослини вже можна, але так, щоб не було застою води. Вносити добрива також потрібно лише згідно з інструкцією і не перегодовувати рослини.

27 червня

Продовжуйте виконувати ті ж роботи, що і вчора. Можна не лише посіяти насіння зелені чи квітів, а й садити саджанці плодових дерев та чагарників, декоративні хвойні культури.

Проведіть підживлення рослин, якщо помітили у них дефіцит елементів живлення. Використати можна як органіку, так і мінеральні добрива, вносити під корінь чи по листу. Однак такі підживлення повинні бути в міру, тому строго дотримуйтеся інструкції виробника. Це ж стосується і поливу — він повинен бути помірний. А ще не забувайте, що у спеку поливати не варто, краще робити це у ранішні або вечірні години.

28 червня

Краще збирати врожай, ніж садити нові рослини. Насіння, якщо посіяти його зараз, може швидко зійти. Однак потім рослини будуть слабкі і врожай дадуть також не найкращий.

Що ще не рекомендується робити, так це вносити добрива та поливати рослини, оскільки зараз це може більше нашкодити.

Збирайте врожай ягідних культур, плодових та овочів, які дозріли. Наприклад, із раннього врожаю огірків можна робити свіжі літні салати, а можна готувати консервацію, засолювати огірки тощо. Так само з абрикос чи персиків можна готувати смачні десерти або робити заготовки на зиму.

29 червня

Покосіть газонну траву, щоб вона не так швидко відростала. А якщо робили це кілька днів тому, зараз можна провести обробки від ґрунтових шкідників. Адже личинки хрущів, дротяники загрожують не лише плодовим чи овочевим. Газон такі шкідники також можуть зіпсувати. Прорідіть дуже густі сходи, підгорніть картоплю, видаліть бур’яни у міжрядді.

30 червня

Можна займатися тими ж справами, що і два останні дні. Також можна приділити час грядкам, де зібрали врожай.

Їх варто перекопати, видалити і винести за межі городу рослинні рештки, розрівняти землю. У більш сприятливий день тут можна буде посіяти щось знову. Наприклад, у другій половині літа сіють пекінську капусту, редьку дайкон, редиску тощо.

Читайте також