Гаряча пора для садівника: календар городника на липень-2024

В липні йде активна підготовка до зими, а саме консервування, заморожування, соління зібраного врожаю.
Ексклюзив
Гаряча пора для садівника: календар городника на липень-2024

Середина літа — період, коли городники та садівники одночасно збирають врожай деяких культур та сіють або садять інші. Адже в липні дозріває багато культур: огірки, помідори, ранні сорти картоплі. А ще ягідні та фруктові в саду. Разом з цим у липні сіють для вирощування у другому обороті огірки, редиску, пекінську капусту тощо. Для того, щоб підібрати найбільш вдалий день для посіву овочів або квітів, можна звернутися до посівного місячного календаря городника та садівника на липень 2024 року. До речі, влітку також садять і багаторічні культури (якщо саджанці мають закриту кореневу систему), а також сіють насіння багаторічних квітів.

Та не менш важливим у цей період є догляд за рослинами в саду та на городі. Липнева спека, якщо ще й немає опадів, може негативно позначитися на культурах. Тому не забуваємо про поливи культурних рослин і робимо це правильно, дотримуючись основних порад, а також враховуємо потреби у волозі кожної конкретної культури. Після поливу важливо розпушувати ґрунт, щоб не утворювалася кірка на поверхні. Якщо ж грядки або пристовбурні кола мульчували, потрібно оглядати такі ділянки, можливо, слід поновити шар мульчі.

Шкідники та хвороби за сприятливої погоди будуть активно розвиватися, тому не забуваймо про обробки. Краще робити це профілактично, щоб шкідники не зіпсували врожай тих культур, які ще формують плоди. Заодно проводьте огляд полуниці, черешні та інших культур, які вже врожай віддали. На них можуть розвиватися грибкові хвороби, тому тут також можливі обробки фунгіцидами.

В липні йде активна підготовка до зими, а саме консервування, заморожування, соління зібраного врожаю. Збирайте дозрілі плоди вчасно, щоб вони не перезрівали на рослині. Для цієї роботи також потрібно виділити час, і при цьому продовжувати доглядати за присадибною ділянкою. Коли знайти час на все? Можна звернутися до місячного календаря на липень і запланувати всі роботи згідно з його рекомендаціями. Так ви точно не пропустите головне та зможете виділити собі час на відпочинок. Адже крім перелічених агрозаходів вище у городників та садівників є й інша робота. Про те, як краще все розпланувати та коли які роботи проводити, ми й зазначимо більш детально.

1 липня

Можна виконувати фактично всі роботи, які тільки ви собі планували. Однак розпушувати землю біля коріння рослин слід з обережністю. Якщо погода суха та спекотна, рослинам потрібен полив. Звісно, кожна культура має свої потреби у зволоженні, однак влітку важливо дотримуватися основних рекомендацій:

  • Поливайте рослини або рано вранці, або пізно ввечері. Під час поливів за високої температури вода буде швидко випаровуватися.

  • Якщо погода похмура і температура не дуже висока, тоді поливати можна і вдень.

  • Більшості культур потрібен полив під корінь, щоб краплі не потрапили на листя.

Якщо немає можливості постійно поливати рослини, можна видалити у міжрядді бур’яни, розпушити землю і замульчувати грядки.

2 липня

Можна садити або сіяти багаторічні культури, підготуйте ділянку під посадку півоній, лілій, дрібноцибулькових квітів. Ділянку потрібно перекопати, видалити бур’яни, внести добрива.

Якщо хочете посадити черешню, абрикос або персик, але не встигли зробити це навесні, зробіть це зараз. Але обов’язково обирайте такі, що мають закриту кореневу систему. Для початку виберіть вдале місце: сонячне, світле, з родючим ґрунтом і таке, де саджанці не будуть притіняти дорослі дерева. Підготуйте потрібного розміру яму і внесіть добрива. Після посадки можна встановити опору біля саджанця, щоб під час поривів вітру він не зламався.

3 липня

Краще не сіяти культури, які мають давати плоди та не садити багаторічні плодові культури. Однак можна сіяти ампельні та в’юнкі квіти або ж пересадити їх у більший горщик, замінити їм субстрат.

Прорідіть дуже густі сходи, видаліть бур’яни і заразом розпуште ґрунт. Можна проводити пасинкування, підв’язати високі томати.

Початок місяця підходить для живцювання троянд та флоксів. Таким способом добре розмножувати плетисті та мініатюрні сорти троянд. Викопайте цибулини тюльпанів, адже до цього моменту навіть на пізніх сортах повинно було пожовтіти і відв’янути листя. Огляньте, чи немає на них пошкоджень, висушіть і тоді закладайте зберігатися.

4 липня

Зараз вдалий час, аби провести обробки для захисту рослин. Огірки, дині, перець, плодово-ягідні, декоративні культури може пошкоджувати павутинний кліщ. Шкоди завдає кліщ на різних етапах розвитку: це і личинки, і німфи, і дорослі особини. Для захисту рослин обов’язково треба знищувати рослинні залишки та регулярно видаляти бур’яни.

5 липня

Можна проводити багато агрозаходів, зокрема й сіяти насіння різних культур. Посійте на грядках, що звільнилися, базилік, кріп, руколу та інші пряно-зелені культури. Обирайте сорти та гібриди, які добре переносять підвищені температури та підходять для літнього вирощування.

Також у липні сіють насіння огірків на розсаду для вирощування в теплиці у другому обороті.

Можна поливати рослини, якщо давно не було рясних опадів, а після цього розпушувати ґрунт. Закладайте органічні відходи в компостну яму. Також корисними будуть підживлення рослин як органікою, так і мінеральними добривами.

6 липня

Не варто і сіяти або садити нічого, та й догляд за рослинами краще звести до мінімуму.

Якщо ж дуже хочеться зайнятися чимось нескладним, огляньте сад та грядки, чи є на рослинах ознаки хвороб та шкідників. У більш сприятливий день одразу ж проведете захисну обробку.

Встановіть опори для гілок на деревах, які сформувати багато плодів, щоб під власною вагою вони не зламалися. Зберіть опалі плоди під деревами, не залишайте їх гнити та псуватися в саду, адже вони можуть бути джерелом інфекції. Такі плоди потрібно винести за межі ділянки і знищити.

7 липня

Зараз краще більше відпочивати, ніж займатися городніми та садовими справами. Адже крім того, що не варто сіяти або садити рослини, особливо ті, що мають дати врожай, також не варто поливати рослини та підживлювати їх.

Однак це сприятливий час, аби збирати дозрілі плоди. Якщо дозрівають ранні сорти картоплі, викопайте, переберіть та покладіть зберігатися. Збирайте врожай смородини, аґрусу, порічок — тих ягід, що вже дозріли. З них можна готувати компоти, робити десерти, а ще — заготівлі на зиму. Приготуйте з ягід варення, джеми, заморозьте цілими.

Також в цей період можна зрізати квіти — вони будуть довгий час стояти в букеті.

8 - 9 липня

Хоча багато чого зараз робити на ділянці не рекомендується, однак до цього списку не входить боротьба зі шкідниками та хворобами. Якщо планували профілактичну обробку рослин, саме час це зробити. До прикладу, полуниця після того, як віддала врожай, ще може влітку хворіти. Плямистості листя або борошниста роса — небезпечні хвороби культури.

Захисту від шкідників та хвороб потребують зараз багато культурних рослин. Білан капустяний, наприклад, шкодить різним капустяним культурам. Гусениці обгризають м’якуш листка, згодом виїдають тканину разом з тоненькими жилками.

Усе ще не варто вносити добрива та поливати рослини.

10 липня

Можна сіяти квіти та декоративні культури. Посадіть декоративні вічнозелені рослини для прикрашання присадибної ділянки. Так само як із плодовими культурами, зараз обирайте тільки ті саджанці, що мають закриту кореневу систему. За допомогою хвойних або листяних декоративників можна прикрасити свою ділянку, створити живу огорожу, приховати можливі недоліки у певних місцях. А для їхнього захисту від хвороб та шкідників варто мати комплекс для захисту хвойних та листяних дерев і кущів.

Ще можна провести живцювання троянд, обрізати ті декоративні дерева та кущі, які відцвіли у червні.

11 липня

Продовжуйте зрізати бутони квітів та чагарників, які відцвіли, щоб вони не псували декоративний вигляд клумби. Якщо вирішили пересадити багаторічні квітучі чагарники, спочатку знайдіть їм відповідне місце, залежно від того, люблять вони сонце і напівтінь. Далі ділянку слід перекопати та підживити.

Калійними добривами можна підживити плодові культури, які у процесі плодоношення або ось тільки віддали врожай. За потреби обріжте сухі та пошкоджені частини рослин. Також зараз корисним буде полив.

12 липня

Можна сіяти овочі, квіти та інші культури. Вважається, що цей знак забезпечує непоганий врожай, який зможе довгий час зберігатися.

Можна посіяти насіння огірків на розсаду, якщо плануєте вирощувати їх у літньо-осінньому обороті в теплиці. Також посійте зелено-пряні культури, пекінську або брюссельську капусту. Варто звертати увагу на сорти та гібриди, які добре переносять підвищені температури повітря і не почнуть стрілкуватися. Ще можна посіяти цибулю на зелень.

Проведіть розпушування ґрунту, якщо поливали рослини або якщо пройшов дощ. Це важливо, щоб не утворювалася кірка на поверхні землі. Збирайте врожай овочів, ягід, фруктів, робіть із ними заготівлю на зиму.

13-14 липня

Можна поливати рослини, якщо стоїть спека. Не забувайте про загальні рекомендації щодо поливу і проводьте його вранці або ввечері. Також враховуйте потреби рослин у поливі. Адже огірки та капуста, наприклад, вважаються досить вологолюбними, тоді як кавун більш стійкий до посухи.

Посійте пекінську капусту, кріп, цибулю на перо, щавель, огірки та томати для теплиці. Із квітів посійте багаторічну гвоздику, маргаритки. З кімнатних посадіть китайську троянду, целозію, гортензію, лілії.

Вдалий період і для того, щоб внести добрива. Наприклад, якщо готуєте місце під пересаджування багаторічників або посадкову яму для висаджування саджанців.

15 липня

Якщо планували літні посіви, робити це можна зараз. Рослини будуть швидко рости, у них формуватиметься міцна підземна та надземна частина, а також високий і щедрий врожай.

Сіяти зараз можна такі культури, врожай яких встигнете зібрати до осені. Це крес-салат, рукола, редиска, кріп, редька дайкон. Не забувайте звертати увагу на опис сортів та гібридів, чи підходять вони для літньо-осіннього вирощування. Також можна сіяти пекінську, цвітну капусту, броколі.

Закладіть на компост органіку, покосіть газонну траву. Але не забувайте про те, що після обробки засобами захисту кілька днів косити його не можна.

16 липня

Зараз не рекомендується копати картоплю та збирати врожай коренеплодів. Також не треба обрізати дерева та кущі, щоб уникнути ран, які довго гоїтимуться.

Прополіть міжряддя та розпушіть землю. Перекопайте ділянки, де зібрано врожай, приберіть рослинні рештки.

17 липня

Можна посіяти швидкорослу зелень (крес-салат, шпинат, руколу), але інші культури краще не закладати на ділянці. Вони будуть швидко рости, а от врожай може вийти низьким.

Догляд за рослинами зараз повинен бути мінімальний, оскільки поливи, обрізка можуть зашкодити їм.

Та можна продовжувати боротьбу зі шкідниками, хворобами і бур’янами. В середині літа деякий врожай вже зібрано, а ділянка залишається пустою. Її можна обробити проти одно- та багаторічних бур’янів, якщо вони вегетують. Через 2 тижні після такої обробки перекопайте ґрунт — і можна знову щось сіяти.

18 липня

Збирайте ягоди та фрукти, оглядайте та закладайте зберігатися або робіть консервацію. Копайте бульби картоплі, збирайте врожай цибулі, томатів, перців та інших овочів, а ще зелені та пряних і лікарських трав.

Із зібраного врожаю можна готувати запаси на зиму. Ягоди, горох, кукурудзу можна заморожувати. Із фруктів та ягід готувати джеми, варення, компоти. Із овочів також робити консервацію, квасити капусту.

Поливати рослини не варто, як і обрізати їх. Ці агрозаходи відкладіть на більш вдалий день. Також не садіть та не сійте більшість культурних рослин, які мали би віддати врожай. Лише зелень, яка швидко росте.

19 липня

Можна проводити більшість робіт на ділянці. Важливо лише бути обережними з корінням рослин, адже воно зараз чутливе.

Та загалом під цим знаком добре закладати нові багаторічні культури. Посійте насіння дво- та багаторічних квітів. Це може бути дельфініум — ефектна квітка з великими квітконосами. А ще їхнє листя має досить декоративний вигляд, тому рослина прикрашатиме ділянку навіть тоді, коли не цвіте. Також можна посіяти люпин — ще одна чудова квітка з великими суцвіттями. А якщо хочеться більш акуратних і менших рослин, посійте стокротки або віолу.

20 липня

Корисним буде полив, якщо проводити його, як годиться. Обирайте ранішні або вечірні години, щоб рослини встигли поглинути вологу. При цьому слідкуйте, щоб полив був не занадто рясним і вода не застоювалася, інакше можна викликати грибкові хвороби.

Влітку також можна провести дощування туї. За допомогою такого заходу змивається пил з рослин, а це прискорює обмінні процеси. Для захисту туй від шкідників та хвороб можна обрати комплекс для хвойних та листяних насаджень, що містить потрібні засоби захисту та детальну інструкцію, що і від чого застосовувати. Оскільки це комплекс захисту, він також підійде для ваших листяних декоративних дерев та кущів.

На сіно покосіть траву, заготовляйте дрова.

21 липня

Рослини стають чутливі в цей період. Також не варто сіяти або садити нові рослини. Прополіть та розрихліть ділянку, де нічого не росте — пізніше посієте сидерати або ще якість культури. Загалом можна відпочити від робіт на присадибній ділянці або приділити час дому, влаштувати генеральне прибирання, провести час із сім’єю.

Встановіть підпірки для гілок персика, яблуні, груші, де сформувалося багато плодів. Під їхньою вагою гілки, особливо якщо дерево ще молоде, можуть зламатися. Також якщо ще цього не робили, поставте опори для високих кущів томатів.

22-23 липня

День взагалі не підходить для того, щоб закладати нові рослини на ділянці. Вони будуть погано рости, а їхній врожай також вас не порадує. До того ж треба поки що відкласти і поливи рослин та проведення підживлень.

Тому краще подбати про захист рослин від хвороб та шкідників. Вишні, черешні, сливи після збору врожаю також можуть уражуватися хворобами. Тому важливими заходами є видалення уражених гілок рослин, а також профілактичне обприскування фунгіцидами.

Покосіть газон — тоді трава відростатиме повільніше. Можна заготовляти дрова на зиму. Прорідіть густі сходи культур, які нещодавно посіяли, і вони дали сходи. Також видаліть бур’яни у міжрядді, розпушіть землю.

24 липня

День підходить для посівів та посадок фактично всіх культур: вони будуть добре розвиватися і дадуть щедрий врожай. Посійте насіння пекінської капусти. До речі, її можна сіяти з інтервалами 10-14 днів. Рекомендується обрати сорти, стійкі до цвітіння для посіву влітку. Також можна звернути увагу, чи підходить цей сорт саме для вирощування в літньо-осінній період. Такі качани підходять для зберігання, на відміну від тих, що вирощувалися навесні.

Поливати рослини вже можна, однак робіть це обережно, щоб не залити їх. Не забувайте, що надмірний полив шкодить так само, як і його нестача.

25 липня

Крім того, що варто слідкувати за поливом, потрібно і в міру вносити добрива. В цей час гарною підгодівлею будуть фосфорно-калійні добрива, але не перекорміть рослини.

Не варто зараз проводити обрізки. Із квітів та овочів можна збирати насіннєвий матеріал.

26 липня

Не найкращий період для посадок та посівів. Однак він підходить для збору врожаю. Збирайте всі плоди, що достигли, не залишайте їх на рослині, щоб вони не переспіли. Копайте бульби картоплі, зривайте огірки та томати, перець, зелень. В саду збирайте ягоди та фрукти.

Також варто пройтися по саду і зібрати ті плоди, що опали. Вони, скоріш за все, уражені хворобами або пошкоджені шкідниками. Такі плоди треба винести за межі ділянки, щоб вони не були джерелом розповсюдження інфекції.

Бутони тих квітів, що відцвіли, зрізайте, щоб вони не псували загальний декоративний вигляд рослини. А також щоб рослина не витрачала на них свою енергію.

27 липня

Займіться ділянками, що пустують. Там, де прибрали врожай, потрібно ретельно очистити грядки від рослинних решток. Перекопайте ґрунт і за потреби внесіть добрива. А в більш сприятливий час знову можна буде тут щось посіяти.

Вдалий час, щоб збирати врожай, який закладеться на тривале зберігання. Покосіть траву на сіно. А також газонну траву, щоб вона повільніше відростала.

Квіти можна зрізати для букетів та на продаж. Вони будуть довго стояти у воді і не втрачати декоративного вигляду. За календарем городника й садівника зараз не варто поливати рослини та вносити добрива.

28 липня

Можете переходити до активних дачних робіт. Наприклад там, де зібрали врожай і підготували землю, можна посіяти сидерати. Для цього можна обрати бобові, злакові, гірчицю тощо. Заорювати рослини потрібно буде до початку цвітіння. Так захід допомагає покращити стан та структуру ґрунту.

Поливи та внесення добрив підуть на користь, тому якщо давно не було опадів, обов’язково полийте рослини. А потім і розпуште ґрунт.

Висадіть декоративні рослини із закритою кореневою системою, які стали б окрасою вашого саду або як живопліт.

29 липня

Посійте ті культури, які ще б хотіли виростити до холодів. Це може бути цибуля на зелень, дайкон, редиска, огірки (лише варто обирати ранні сорти та гібриди), зелень. Враховуйте, коли будете сіяти насіння, сівозміну та сусідство культур. Не варто сіяти дайкон на ділянці, де до цього росла редиска, до прикладу.

Також зелень можна посіяти і для вирощування на підвіконні: м’яту, петрушку, кріп, щавель. З кімнатних пересадіть драцену, фікус та хвойні рослини.

Якщо дозрів врожай озимого часнику, збирайте цибулини, викопавши їх та підв’язавши пучками, щоб вони досихали. Загалом можна робити будь-що з догляду за рослинами, але будьте обережні з їхнім корінням.

30 - 31 липня

Варто сконцентруватися на догляді за рослинами, а не посівах. Хоча деякі культури все ж можна садити або сіяти: ампельні квіти, декоративники. Полив зараз теж не рекомендований.

За календарем городника і садівника на липень зараз можна посіяти дворічні або багаторічні квіти прямо на клумбі. Це дельфініум, стокротки, віола, люпин, ромашка тощо.

Прорідіть сходи культур, які нещодавно сіяли, видаліть між рядами бур’яни.

Із зібраного врожаю робіть консервацію, соки, джеми. Заморожуйте смородину, малину, порічки, зелень.

1