Білоруська легкоатлетка Тімановська отримала гуманітарну візу від Польщі

Польща надала притулок спортсменці
3 Серпня, 12:03

Польща надала притулок білоруській легкоатлетці Христині Тімановській, яку намагались насильно депортувати з Токіо. Спортсменка перебувала у посольстві Польщі в Токіо та вилетить до країни в середу, 4 серпня.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Зазначається, що Тімановська отримала гуманітарну візу від Польщі. Вона відмовлялася летіти додому в Білорусь, оскільки боїться, що там вона може потрапити до в'язниці.

Вона вилетить із Токіо прямим рейсом до Варшави 4 серпня, через два дні. Вона прийняла пропозицію міністерства закордонних справ Польщі звернутися по міжнародну допомогу, вона зробила це і отримала сьогодні (2 серпня) польську візу. Ми у Фонді допомогли їй купити квиток до Варшави, – розповів очільник Білоруського фонду спортивної солідарності Олександр Опейкін.

За словами джерела у фонді, який підтримує спортсменів, ув’язнених або позбавлених волі за свої політичні погляди, Тімановська планувала в понеділок попросити притулок у Німеччині або Австрії.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонські підтвердив, що білорусці видали візу.

Я можу підтвердити, що ми видали гуманітарну візу. Я можу підтвердити, що ми надамо всю необхідну підтримку в Польщі, якщо вона побажає нею скористатися, - сказав він.

Раніше Чехія офіційно запропонувала Тімановській візу і допомогу в отриманні захисту. Про це міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулганек написав у Twitter.

За погодженням з президентом та премʼєром ми пропонуємо їй візу для вʼїзду на чеську територію, щоб вона могла звернутися до нас за міжнародним захистом. Наше посольство в Токіо також готове допомогти, - зазначив він.

Нагадаємо, що білоруська збірна на Олімпіаді в Токіо потрапила у скандал. Головні тренери поставили легкоатлетку Христину Тімановську, яка займається бігом на короткі дистанції, на естафету 4х400 метрів. При цьому самій спортсменці про це нічого не сказали, на що та гостро відреагували.

Тімановська також заявила, що не повернеться в Білорусь і проситиме притулку в Європі. Оскільки боїться, що там її посадять до в'язниці.

Читайте також