Черговий скандал пов’язаний із МЗС Польщі: на появу страхової монополії очікують реакції Кулеби

Дмитро Орленко та Войцех Мора на базі TLS Contact і, не виключено, що за мовчазною згодою Посольства Республіки Польща в Україні монополізувати ринок страхування подорожуючих до Польщі громадян України.
Черговий скандал пов’язаний із МЗС Польщі: на появу страхової монополії очікують реакції Кулеби
Польща
21 Червня 2024, 19:04
читать на русском

Нещодавно значного розголосу набув корупційний скандал, пов’язаний з польськими візами в країнах Африки. У ньому фігурували, зокрема, й чиновники польського МЗС. Та наразі назріває ще один. Не менш резонансний.

Як стало відомо редакції, керівництво візового центру у Львові оновило "правила" отримання віз. На сайті візового центру TLS Contact з’явилась новина, про те що для отримання візи приймаються страхові поліси продані лише через платформу IN24. А на самій платформі доступно всього дві страхові компанії.

Як вдалося з'ясувати, вся річ у тому, що керівник вказаного візового центру Дмитро Орленко раніше у якості страхового агента співпрацював із компанією "Гардіан", яка, своєю чергою, афілійована до платформи IN24 та досить тривалий час була єдиною доступною компанією для продажу страхових полісів на IN24.

Дмитро Орленко

Дмитро Орленко

Логічно припустити, що отриману посаду керівника візового центру Дмитро Орленко використав задля досягнення особистих цілей та інтересів, власне, своїх партнерів по страховому бізнесу.

Джерела, наближені ринку страхових послуг, реагуючи на такі відомості, вказали, що Дмитро Орленко "вже декілька років поспіль намагався пролобіювати компанію "Гардіан" серед агентів та покупців на страховому ринку України".

Крім того, як пояснив один зі співрозмовників видання, Дмитро Орленко користується підтримкою збоку керівного менеджменту компанії Personnel Service, що водночас є партнером візового центру TLS Contact. Мова про Войцеха Мора.

"Останній має потужне лоббі у Польському МЗС", - повідомили редакції.

Войцех Мор

Войцех Мор

Зрештою, у такий спосіб Дмитро Орленко та Войцех Мора на базі TLS Contact і, не виключено, що за мовчазною згодою Посольства Республіки Польща в Україні монополізувати ринок страхування подорожуючих до Польщі громадян України.

Цікавою видається в цій історії роль страхової компанії "ПЗУ УКРАЇНА". Вона є акредитованою компанією для страхування подорожуючих до Польщі, а також єдиною державною компанією Республіки Польща з такої акредитації.

Можна припустити, що "ПЗУ УКРАЇНА" наразі замовчує факт утворення монополії на ринку страхування, максимально вигідної для Guardian, на умовах досягнутих неформальних домовленостей. Мовою законодавства це - змова, яка фактично гарантуватиме перетікання страхових платежів на користь Guardian з метою подальшого розподілу прибутку між менеджментом згаданих двох компаній.

У разі, якщо інформація про змову між посадовцями TLSContact, менеджментом Personnel Service та Guardian знайде своє підтвердження, то можна констатувати утворення монополії, яка позбавляє громадян України права вільного вибору страхової компанії. І найгірше у цій ситуації - відомості, що вказують на причетність польських представників до організації схеми.

Оприлюднені факти, як відомо редакції, передані до МЗС України. Тож наразі очікується реакція профільного міністра або ж навіть правоохоронних органів України.

Редакція готова опублікувати позицію кожної зі згаданих сторін скандалу. Також видання готує інформаційний запит з цього приводу до консульства Польщі в Україні та МЗС України.

1