Чим корисна курага і як її обирати
Курага - це сухофрукт, вироблений з плодів абрикоса шляхом природного сушіння протягом тижня на сонці.
Існують кілька видів сушених абрикос:
- Урюк - сушені разом з кісточкою дрібні абрикоси.
- Курага - сушені половинки абрикос без кісточок. Зазвичай при цьому використовують великі плоди.
- Кайса – сушені цілі абрикоси, з яких попередньо видавлена кісточка.
Купуючи курагу в магазині або на ринку, слід звернути увагу на кілька основних показників високої якості продукту, зокрема колір, стан шкірки і структуру.
Колір кураги повинен бути природним темно-оранжевим або темно-коричневим, без яскравих відтінків оранжевого або червоного. Наявність таких кольорів свідчить про хімічну обробку продукту. Шкірка повинна бути без темних плям, забруднень, неприродного блиску і мати пружну структуру.
Щоб перевірити курагу на наявність барвників, її необхідно занурити в холодну воду на 5-10 хвилин. Якщо вода змінила свій колір, значить, продукт був хімічно пофарбований.
Хоч курага належить до категорії сухофруктів, але все ж більшу її частину становить вода. У 100 г кураги близько 70 г води. Наступний щабель, за кількісним складом належить вуглеводам - 25,1 г. Харчові волокна в куразі становлять трохи більш як 4 г, це 20% від денної норми, необхідної дорослій людині. Є в куразі білки - 1,17 г і зовсім трошки жирів - 0,15 г.
Калорійність кураги становить 232 ккал на 100 г.
Вміст вітамінів та мінералів у 100 г кураги:
- Вітамін A -3600 мг.
- Вітамін C 1,4 мг.
- Вітамін B6 0,1 мг.
- Кальцій 55 мг.
- Залізо 2,7 мг.
- Магній 32 мг.
- Фосфор 38 мг.
- Калій 443 мг.
- Мідь 0,14 мг.
В процесі висушування стиглих, соковитих, ароматних абрикос, коли вони чарівним чином перетворюються в сухофрукти, звичайно ж, губляться деякі корисні речовини, якими природа щедро нагородила свіжий абрикос. Випаровуються, в основному, вітаміни. Але більшість поживних речовин залишається.
Курага - виняткова їжа для сердечників. Високий вміст солей калію найсприятливішим чином позначається на роботі серцево-судинної системи, сприяє регуляції кров'яного тиску.
Велика кількість заліза, що міститься в куразі впливає на підвищення рівня гемоглобіну. Вживати курагу потрібно при анемії, недокрів'ї, а також під час вагітності, коли кількість гемоглобіну знижується природним чином.
Людям, які приймають сечогінні препарати, курагу показано їсти для профілактики вимивання калію з організму. .
Крім цього сушений абрикос надає м'який проносний ефект, сприяє очищенню кишківника і нормалізує його перистальтику.
Пектин і клітковина сприяють очищенню організму в цілому, виводять шкідливі речовини, токсини, шлаки, сполуки важких металів, радіонукліди, сприяють зниженню шкідливого холестерину в судинах.
Каротин, яким багата курага, життєво необхідний органам зору.
Пам`ятайте, що особливості кураги сприяють зниженню тиску, тому гіпотонікам ласувати курагою треба з обережністю. Не варто зловживати сушеними абрикосами, особливо солодкими їх сортами, людям з зайвою вагою і діабетикам. У цих випадках радьтеся краще з лікарем.
Здоровим людям теж не треба піддаватися спокусі і з'їдати більше кураги, ніж належить. Дієтологи вважають оптимальним варіантом 100 г кураги для дорослої людини. Якщо взяти поштучно, то п'ять середніх плодів - те, що треба. Можете з'їдати хоч відразу все, а можете розтягнути задоволення і на цілий день
Читайте також