Чим корисна курага і як її обирати

Не варто купувати курагу яскравих відтінків червоного або помаранчевого кольорів
Чим корисна курага і як її обирати
курага
9 Листопада 2022, 21:41
читать на русском

Курага - це сухофрукт, вироблений з плодів абрикоса шляхом природного сушіння протягом тижня на сонці.

Існують кілька видів сушених абрикос:

  • Урюк - сушені разом з кісточкою дрібні абрикоси.
  • Курага - сушені половинки абрикос без кісточок. Зазвичай при цьому використовують великі плоди.
  • Кайса – сушені цілі абрикоси, з яких попередньо видавлена кісточка.

Купуючи курагу в магазині або на ринку, слід звернути увагу на кілька основних показників високої якості продукту, зокрема колір, стан шкірки і структуру.

Колір кураги повинен бути природним темно-оранжевим або темно-коричневим, без яскравих відтінків оранжевого або червоного. Наявність таких кольорів свідчить про хімічну обробку продукту. Шкірка повинна бути без темних плям, забруднень, неприродного блиску і мати пружну структуру.

Щоб перевірити курагу на наявність барвників, її необхідно занурити в холодну воду на 5-10 хвилин. Якщо вода змінила свій колір, значить, продукт був хімічно пофарбований.

Хоч курага належить до категорії сухофруктів, але все ж більшу її частину становить вода. У 100 г кураги близько 70 г води. Наступний щабель, за кількісним складом належить вуглеводам - 25,1 г. Харчові волокна в куразі становлять трохи більш як 4 г, це 20% від денної норми, необхідної дорослій людині. Є в куразі білки - 1,17 г і зовсім трошки жирів - 0,15 г.

Калорійність кураги становить 232 ккал на 100 г.

Вміст вітамінів та мінералів у 100 г кураги:

  • Вітамін A -3600 мг.
  • Вітамін C 1,4 мг.
  • Вітамін B6 0,1 мг.
  • Кальцій 55 мг.
  • Залізо 2,7 мг.
  • Магній 32 мг.
  • Фосфор 38 мг.
  • Калій 443 мг.
  • Мідь 0,14 мг.

В процесі висушування стиглих, соковитих, ароматних абрикос, коли вони чарівним чином перетворюються в сухофрукти, звичайно ж, губляться деякі корисні речовини, якими природа щедро нагородила свіжий абрикос. Випаровуються, в основному, вітаміни. Але більшість поживних речовин залишається.

Курага - виняткова їжа для сердечників. Високий вміст солей калію найсприятливішим чином позначається на роботі серцево-судинної системи, сприяє регуляції кров'яного тиску.

Велика кількість заліза, що міститься в куразі впливає на підвищення рівня гемоглобіну. Вживати курагу потрібно при анемії, недокрів'ї, а також під час вагітності, коли кількість гемоглобіну знижується природним чином.

Людям, які приймають сечогінні препарати, курагу показано їсти для профілактики вимивання калію з організму. .

Крім цього сушений абрикос надає м'який проносний ефект, сприяє очищенню кишківника і нормалізує його перистальтику.

Пектин і клітковина сприяють очищенню організму в цілому, виводять шкідливі речовини, токсини, шлаки, сполуки важких металів, радіонукліди, сприяють зниженню шкідливого холестерину в судинах.

Каротин, яким багата курага, життєво необхідний органам зору.

Пам`ятайте, що особливості кураги сприяють зниженню тиску, тому гіпотонікам ласувати курагою треба з обережністю. Не варто зловживати сушеними абрикосами, особливо солодкими їх сортами, людям з зайвою вагою і діабетикам. У цих випадках радьтеся краще з лікарем.

Здоровим людям теж не треба піддаватися спокусі і з'їдати більше кураги, ніж належить. Дієтологи вважають оптимальним варіантом 100 г кураги для дорослої людини. Якщо взяти поштучно, то п'ять середніх плодів - те, що треба. Можете з'їдати хоч відразу все, а можете розтягнути задоволення і на цілий день

Читайте також

1