Чому деякі українські пенсіонери не отримують доплату за віком: пояснення ПФУ

Вікові надбавки не нараховують пенсіонерам, пенсійні виплати яких перевищують 10 340 гривень.
Чому деякі українські пенсіонери не отримують доплату за віком: пояснення ПФУ
Пенсіонери
8 Червня 2024, 13:43
читать на русском

У той час, як у червні працюючі пенсіонери, які мають право на перерахунок пенсії, отримають підвищені виплати, відповідно до законодавства, українським пенсіонерам належить доплата до пенсії після досягнення певного віку. Однак, не всі пенсіонери можуть розраховувати на ці додаткові виплати, оскільки існують певні обмеження.

Про це нагадали у Пенсійному фонді України.

Відповідно до законодавства, після досягнення певного віку передбачено такі щомісячні доплати до пенсії:

  • від 70 років — 300 гривень;
  • від 75 років — 456 гривень;
  • від 80 років — 570 гривень.

Важливо пам’ятати, що вищезгадані доплати не підсумовуються, а замінюються на доплати більшого розміру після досягнення відповідного віку.

Для отримання доплат нікуди звертатись не потрібно — їх нарахують автоматично на основі наявних даних у базі Пенсійного фонду України.

Однак не всі пенсіонери можуть отримати доплати до пенсії за віком. Законодавством передбачені обмеження. Вікові надбавки не нараховують пенсіонерам, пенсійні виплати яких перевищують 10 340 гривень.

Втім, після досягнення 80 років пенсіонери мають право на додаткову грошову компенсацію від держави — у разі значного погіршення здоров’я та потреби сторонньої допомоги у побуті. Для отримання таких виплат потрібно пред’явити медичні документи, що підтверджують діагноз, та довести потребу постійної сторонньої допомоги.

Нагадаємо, українці можуть в онлайн-режимі придбати страховий стаж для отримання пенсії у майбутньому. Для придбання страхового стажу не потрібно відвідувати держустанови. Для цього достатньо укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування з Пенсійним фондом України.

Читайте також

1