Депутати скасували ЗНО та ДПА на час війни в Україні

Головне
Вступ до вузів цього року відбудеться за спрощеним механізмом
Головне
24 Березня, 17:41 593

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7132 щодо скасування ЗНО у 2022 році (із заміною на іншу модель вступу).

За проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері освіти депутати проголосували 24 березня.

Відповідно до документа, в Україні скасовується складання державної підсумкової атестації, зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування як конкурсний критерій доступу до освітніх послуг виключно у 2022 році.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що реалізація документа "необхідна для збереження студентського контингенту, національного інтелектуального потенціалу, стимулювання до навчання в Україні, навіть у такий скрутний для нашої країни та суспільства час".

Зазначається, що прийом до закладів фахової передвищої освіти та на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра "здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, без використання результатів зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування".

Якщо коротко, закон передбачає:

  • Випускники 2021-2022 навчального року звільняються від проходження державної підсумкової атестації.
  • Вступ до закладів вищої освіти цього року відбудеться за спрощеним механізмом без використання результатів зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування.

Голова підкомітету з питань вищої освіти, народна депутатка від "Слуги Народу" Юлія Гришина пояснила, що вступна кампанія до українських вишів цього року не скасовується, але пройде за спеціальною процедурою, над якою зараз працюють представники Комітету з питань освіти і науки разом з Міністерством освіти і науки.

Це буде простий, зрозумілий, а головне – прозорий механізм вступу. Наше головне завдання – зберегти інтелектуальний потенціал України та дати абітурієнтам чіткий план дій, – сказала депутатка.

Гришина також зазначила, що вступ до вишів спрощується лише на 2022 рік, це вимушене одноразове рішення в умовах війни. Тож про жодне усунення запобіжників для непрозорого й нечесного вступу до закладів вищої освіти не йдеться.

Нагадаємо, 21 березня міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет заявив, що через війну в Україні скасували зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), державну підсумкову атестацію (ДПА), єдиний вступний іспит (ЄВІ) та єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ).

Читайте також